Як повідомляє Державна санітарно-епідеміологічна служба України (далі — Держсанепідемслужба), протягом 5 міс 2016 р. від ботулізму постраждало 40 осіб, 5 з них померли.
Усі випадки ботулізму зареєстровані в побуті. Повідомлення про отруєння ботулотоксином фіксували фахівці Держсанепідемслужби на 16 адміністративних територіях країни.
Найбільшу кількість випадків харчових отруєнь, що викликані збудником ботулізму (5 випадків), зареєстровано в Чернігівській обл. — повідомляють фахівці Українського центру з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України. 4 випадки зафіксовано у Житомирській обл., по 3 — у Київській і Кіровоградській обл. та Києві.
Фахівці зафіксували, що у 14 потерпілих було важке протікання хвороби, у 22 — середньої важкості та у 4 потерпілих — в легкій формі.
Найчастіше причиною отруєння були харчові продукти, виготовлені в домашніх умовах. Зокрема, 33 потерпілих вживали продукти домашнього виробництва, а 7 — отруїлися стравами, придбаними у місцях несанкціонованої торгівлі (стихійні ринки тощо).
Із вживанням риби в’яленої, копченої та консервованої пов’язані захворювання у 26 потерпілих, м’ясних консервів та інших виробів з м’яса — у 10 потерпілих, овочів консервованих — у 4 потерпілих.
Нагадаємо, що ботулізм — небезпечна патологія, яку викликає Clostridium botulinum.
Зазвичай захворювання виникає в результаті потрапляння в організм продуктів харчування, води або аерозолів, заражених ботулотоксином, — речовиною, яку виробляє паличка ботулізму. Ботулізм може проявлятися поодинокими отруєннями або цілих груп осіб. Захворювання супроводжується розвитком м’язової слабкості у вигляді парезів, у тому числі дихальної мускулатури, розладами зору, порушенням ковтання, зменшенням моторики кишечнику. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить 30–60%. Смерть настає внаслідок паралічу дихальної мускулатури і дихальної недостатності. Імунітет після перенесеного захворювання не розвивається, людина може захворіти повторно.
Ботулотоксин у звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах — протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує високу концентрацію кухонної солі й не руйнується під дією спецій.
Також нагадаємо, що наказом МОЗ України від 7.07.2015 р. № 409 було надано дозвіл на одноразове ввезення в Україну сироваток проти ботулізму (1500 доз); правця (70 000 доз), отрути гадюки (1200 доз), вироблених у Польщі.
Контакти компанії-постачальника: ТОВ «Імуна-Фарм», 65012, Одеса, вул. Пантелеймонівська, 24, тел.: (0482) 34-98-22, 777-10-45.
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим