Держпродспоживслужба інформує про ситуацію із захворюванням на ботулізм

09 Серпня 2016 12:00 Поділитися

105211В Україні щорічно реєструється близько 120–150 випадків захворювання на ботулізм, з яких майже 5% закінчуються летально. Як правило, більшість випадків ботулізму пов’язані з вживанням консервованих продуктів харчування, які виготовлялися з порушенням основних правил стерилізації та зберігання домашніх консервів.

В Україні домашнє консервування є вагомою складовою традиційної української кухні. Кожна родина щороку заготовляє значну кількість різноманітних овочевих, фруктових і навіть м’ясних консервів. Найчастіше ботулізм викликається споживанням недостатньо стерилізованих домашніх консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Це консерви з грибів, буряків, зеленого горош­ку, м’яса тощо. Слід зазначити, що консервовані продукти харчування промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах завжди дотримуються технології їх приготування.

Останнім часом у домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації, як копчення, в’ялення, соління риби. Така продукція теж становить небезпеку зараження ботулізмом, особливо невипотрошена риба.

Так, тільки за минулий тиждень до Держ­продспоживслужби надійшло три повідомлення про захворювання на ботулізм. Останній випадок захворювання пов’язаний із вживанням риби «лящ копчений», яку було придбано в супермаркеті смт Високий Харківського району Харківської обл.

При проведенні розслідування даного випадку спеціалістами Держпродспоживслужби у Харківської області встановлено, що партія ляща холодного копчення була завезена до магазину під маркетинговою назвою «В’ялена риба». За результатами проведених лабораторних досліджень у пробах ляща виділено ботулотоксин Е. Водночас за адресами, які було вказано в накладних на товар, постачальник продукції — фізична особа — підприємець господарську діяльність не здійснює.

Держпродспоживслужбою в Харківській області вжито заходи щодо вилучення з обороту небезпечної продукції та направлено матеріали до Головного управління націо­нальної поліції в Харківській області для з’ясування походження та поставок харчового продукту — риби «лящ копчений».

Держпродспоживслужба попереджає, що фактором ризику щодо захворювання на ботулізм є торгівля рибою у невстановлених місцях, а також самостійний домашній посол і копчення риби. Для попередження смертельно небезпечного захворювання категорично забороняється купувати рибу «з рук», у дворах, з автотранспорту та в інших місцях стихійної торгівлі. Крім того, забороняється самостійний посол риби в домашніх умовах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що протягом 5 міс 2016 р. від ботулізму постраждало 40 осіб, 5 з них померли. Найчастіше причиною отруєння були харчові продукти, виготовлені в домашніх умовах. Зокрема, 33 потерпілих вживали продукти домашнього виробництва, а 7 — отруїлися стравами, прид­баними у місцях несанкціонованої торгівлі (стихійні ринки тощо).

За матеріалами www.consumer.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті