В Україні щорічно реєструється близько 120–150 випадків захворювання на ботулізм, з яких майже 5% закінчуються летально. Як правило, більшість випадків ботулізму пов’язані з вживанням консервованих продуктів харчування, які виготовлялися з порушенням основних правил стерилізації та зберігання домашніх консервів.
В Україні домашнє консервування є вагомою складовою традиційної української кухні. Кожна родина щороку заготовляє значну кількість різноманітних овочевих, фруктових і навіть м’ясних консервів. Найчастіше ботулізм викликається споживанням недостатньо стерилізованих домашніх консервів, як правило тих, що містять мало кислот. Це консерви з грибів, буряків, зеленого горошку, м’яса тощо. Слід зазначити, що консервовані продукти харчування промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах завжди дотримуються технології їх приготування.
Останнім часом у домашніх умовах набувають популярності такі методи консервації, як копчення, в’ялення, соління риби. Така продукція теж становить небезпеку зараження ботулізмом, особливо невипотрошена риба.
Так, тільки за минулий тиждень до Держпродспоживслужби надійшло три повідомлення про захворювання на ботулізм. Останній випадок захворювання пов’язаний із вживанням риби «лящ копчений», яку було придбано в супермаркеті смт Високий Харківського району Харківської обл.
При проведенні розслідування даного випадку спеціалістами Держпродспоживслужби у Харківської області встановлено, що партія ляща холодного копчення була завезена до магазину під маркетинговою назвою «В’ялена риба». За результатами проведених лабораторних досліджень у пробах ляща виділено ботулотоксин Е. Водночас за адресами, які було вказано в накладних на товар, постачальник продукції — фізична особа — підприємець господарську діяльність не здійснює.
Держпродспоживслужбою в Харківській області вжито заходи щодо вилучення з обороту небезпечної продукції та направлено матеріали до Головного управління національної поліції в Харківській області для з’ясування походження та поставок харчового продукту — риби «лящ копчений».
Держпродспоживслужба попереджає, що фактором ризику щодо захворювання на ботулізм є торгівля рибою у невстановлених місцях, а також самостійний домашній посол і копчення риби. Для попередження смертельно небезпечного захворювання категорично забороняється купувати рибу «з рук», у дворах, з автотранспорту та в інших місцях стихійної торгівлі. Крім того, забороняється самостійний посол риби в домашніх умовах.
Нагадаємо, раніше повідомлялося, що протягом 5 міс 2016 р. від ботулізму постраждало 40 осіб, 5 з них померли. Найчастіше причиною отруєння були харчові продукти, виготовлені в домашніх умовах. Зокрема, 33 потерпілих вживали продукти домашнього виробництва, а 7 — отруїлися стравами, придбаними у місцях несанкціонованої торгівлі (стихійні ринки тощо).
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим