Уряд призначив трьох заступників міністра охорони здоров’я

31 серпня Кабінет Міністрів України призначив заступників міністра охорони здоров’я. Відповідні розпорядження за №№ 616-р, 617-р та 618-р оприлюднено на Урядовому порталі.

2 вересня в Українському кризовому медіа-центрі в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун представила своїх нових заступників: Олександра Лінчевського, Оксану Сивак та Павла Ковтонюка.

О. Лінчевський — торакальний хірург, працював у відділенні політравми Київської міської клінічної лікарні № 17. Аси­стент кафедри торакальної хірургії та пульмонології Націо­нальної медичної академії післядипломної освіти (НМАПО) ім. П.Л. Шупика. Медичний директор ініціативи «Захист патріотів». Член Європейської спілки торакальних хірургів (ESTS) та Європейської спілки хірургів травми та невідкладної допомоги. Випускник Національного медичного університету (НМУ) ім. О.О. Богомольця та НМАПО ім. П.Л. Шупика. Він працюватиме заступником з питань медицини і організації медичної допомоги в АТО.

О. Сивак — акушер-гінеколог за освітою. Куратор клінічних досліджень в PARAXEL International, LLC у напрямках онкології, кардіо­логії, ревматології, ендокринології. Координатор громадської організації «Ініціатива Е+». Акушер-гінеколог в Київській міській лікарні № 1, Центрі репродуктивного здоров’я. На волонтерських засадах працювала лікарем медичної служби Майдану. Випускниця НМУ імені О.О. Богомольця. Вона відповідатиме за напрямок громадського здоров’я та європейську інтеграцію.

П. Ковтонюк — спеціаліст з питань реформи охорони здоров’я ВООЗ, працював проектним менеджером з реформи охорони здоров’я Націо­нальної ради реформ. Член секретаріату Стратегічної дорадчої групи з питань реформування системи охорони здоров’я. Головний редактор журналу «PRO менеджмент в охороні здоров’я». Навчався в Школі соціальної роботи та Школі охорони здоров’я при Національному університеті «Києво-Могилянська академія», вивчав економіку охорони здоров’я на спеціальних програмах ВООЗ та Світового банку. Він займатиметься напрямком реформ охорони здоров’я.

Під час свого виступу Оксана Сивак зауважила, що окрім питань лікування нову команду МОЗ України цікавить профілактика захворювань, адже краще попередити хворобу, ніж її лікувати. Саме тому громадське здоров’я включає профілактику захворювання і пропагування здорового способу життя. Також вона додала, що громадське здоров’я є ключовим аспектом в рамках Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Тому в цьому напрямку буде налагоджуватися тісна співпраця з європейськими партнерами.

105588

У свою чергу Павло Ковтонюк зазначив, що згідно з результатами опитувань для населення реформування охорони здоров’я входить в трійку пріоритетних реформ. На його думку, найбільш очікуваною частиною реформи охорони здоров’я є запровадження в Україні державного медичного страхування. Він звернув увагу, що в якості експерта брав участь у розробці плану запровадження в Україні системи державного медичного страхування, який був представлений Прем’єр-міністру України. За словами П. Ковтонюка, призначення нових заступників міністра можна розцінювати як отримання мандату від Уряду на впровадження цієї реформи в Україні.

Він додав, що даний план наступного тижня планується подати на розгляд Кабінету Міністрів України й, можливо, вже з 2017 р. розпоч­неться впровадження системи, коли «гроші ходять за пацієнтом», а не йдуть на фінансування ліжко-місць.

Роман Ілик, заступник міністра охорони здоров’я, відповідатиме за фармацевтичний напрямок та ліцензування медичних закладів. Він запевнив, що у зв’язку з початком роботи Парламенту керівництво МОЗ України має намір продовжити розпочату та існуючу тісну співпрацю з Комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, щоб ті законодавчі ініціативи, які розроб­лені як народними депутатами, так і МОЗ України, були максимально консолідованими й орієнтованими в першу чергу на громадянина України. Також він нагадав, що Уряд і Президент України акцентували увагу на тому, щоб громадяни України мали кращий доступ до якісних препаратів та медичних виробів. У цьому напрямі вже йде робота, наразі завершується розробка Національної політики забезпечення лікарськими засобами, було обрано спеціалістів до експертного комітету, які формуватимуть Національний перелік основних лікарських засобів. За його словами, це буде абсолютно новий перелік, згідно з яким відбуватимуться всі подальші кроки і дії, які стосуються впровадження в Украї­ні системи референтного ціноутворення та реімбурсації. Завдяки останньому якраз планується здешевлення ліків і покращання їх доступності.

Стосовно напрямку акредитації та ліцензування Р. Ілик повідомив, що він потребує якісних і кардинальних змін і підходів, максимально адаптованих до того європейського рівня і тих кращих практик, які сьогодні є в світі. Це стосується як ліцензування медичної практики, так і акредитації закладів охорони здоров’я.

У. Супрун зазначила, що нова команда МОЗ України не є політичною і складається з фахівців та технократів, які будуть працювати по-новому.

«Нові заступники — це професіонали, які своїми знаннями довели, що вони можуть відповідати за зміну медицини в Україні», — запевнила в.о. міністра. Наостанок У. Супрун додала, що реформи та зміни в соціальній сфері, охороні здоров’я, освіті, спорті та культурі торкаються кожного громадянина України. Тому нова команда профільного міністерства працюватиме разом з Урядом і виконуватиме план дій та впроваджуватиме необхідні зміни.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті