Постанову щодо референтного ціноутворення на ліки буде прийнято у жовтні — Володимир Гройсман

19 Жовтня 2016 2:14 Поділитися

Постанова щодо референтного ціноутворення на ліки буде прийнята у жовтні - Володимир ГройсманПрем’єр-міністр України Володимир Гройсман має надію, що в жовтні-на початку листопада буде прийнято «справжнє референтне ціноутворення».

«Ми беремо за зразок формування цін на ліки в країнах, які межують з Україною», – зазначив В. Гройсман і додав, що запровадження референтного ціноутворення призведе до зниження вартості ліків.

Мова йде про проект урядової постанови «Про референтне ціноутворення на лікарські засоби», який 30 вересня винесено на громадське обговорення МОЗ України. Передбачається, що механізм референтного ціноутворення буде запроваджено вже з 1 листопада 2016 р. і поширюватиметься він на препарати, включені до переліку ліків вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади охорони здоров’я за бюджетні кошти.

Зовнішнє та внутрішнє реферування оптово-відпускної ціни на лікарський засіб здійснюватиметься на основі даних про оптово-відпускні ціни в референтних країнах (Болгарії, Молдові, Польщі, Словаччині, Чехії, Латвії, Угорщині і Сербії) та Україні, отриманих з офіційних джерел інформації.

Для реалізації даного механізму МОЗ України має затвердити порядок розрахунку граничної оптово-відпускної ціни на лікарський засіб. Зміну задекларованої оптово-відпускної ціни погоджуватиме комісія МОЗ України із регулювання цін на лікарські засоби за участю представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Міністерства соціальної політики та Міністерства фінансів.

Учасники ринку неодноразово наголошували на тому, що такий механізм може містити корупційні ризики, оскільки критерії, за якими Комісія прийматиме рішення щодо обґрунтованості рівня оптово-відпускної ціни заявленого лікарського засобу, проектом документа не визначено.

Зауважимо, що у розвинених країнах референтне ціноутворення не застосовується як метод регулювання цін на ліки, а лише як інструмент для ціноутворення на ліки, вартість яких відшкодовується державою під час їх амбулаторного споживання, тобто для реімбурсації.

Нагадаємо, що наше видання вже розглядало підходи до ціноутворення і реімбурсації, які використовуються в деяких країнах – членах ЄС.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті