Ціноутворення на лікарські засоби має відбуватися за принципами об’єктивності та з урахуванням економічної складової – АПАУ

Ціноутворення на лікарські засоби має відбуватися за принципами об’єктивності та з урахуванням економічної складової – АПАУПитання щодо цін на лікарські засоби ніколи не втрачало актуальності. Проте останнім часом воно загострюється дедалі більше, причому для всіх – для тих, хто застосовує лікарські засоби, і для тих, хто здійснює відпуск медикаментів.

На сьогодні Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (далі – ООРММП України) лобіює пропозицію щодо встановлення та регулювання роздрібних цін виробниками. Відзначимо, що це вже не перша пропозиція ООРММП України, проти якої повстає фармацевтичний рітейл. Спочатку ООРММП України запропонувало запровадити декларування граничної роздрібної ціни на лікарські засоби виробником, потім – запровадити на рівні держави регресивні надбавки на лікарські засоби. Наразі, крім іншого, пропонується від націнок у відсотках перейти до фактичних витрат на логістику, тобто замінити витрати на збут препарату певною фіксованою сумою.

Теперішнє обговорення та подальше надання пропозицій ООРММП України проходить в односторонньому порядку без участі представників аптечного бізнесу.

Своїми ініціативами представники ООРММП України можуть обмежити право громадянина щодо вибору широкого асортименту препаратів адже, у разі запровадження пропозицій ООРММП України, преференції матимуть лише вітчизняні виробники лікарських засобів. Відтак споживач втратить своє право вибору лікуватися саме тими медикаментами, яким він надає перевагу.

Така ситуація викликає велике занепокоєння з боку Громадської спілки «Аптечна професійна асоціація України (далі – АПАУ)».

Якщо зазначені вище механізми регулювання цін на лікарські засоби будуть ухвалені МОЗ України, ми матимемо повний хаос на фармацевтичному ринку адже порядок встановлення граничного рівня роздрібних цін на лікарські засоби не може здійснюватися виробником по відношенню до певного суб’єкта господарювання (у нашому випадку – аптеки), оскільки це суперечитиме Закону України «Про ціни та ціноутворення». На думку ГС «АПАУ», таке регулювання може здійснювалися лише з урахуванням економічних чинників.

Варто відзначити, що на сьогодні роздрібна націнка в аптеках на більшість медичних препаратів відрегульована державою через Постанову КМУ від 17 жовтня 2008 р. № 955 «Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення» та встановлена на рівні не більше ніж 25% від закупівельної ціни. А під час державних закупівель націнка взагалі становить до 10%. Крім того, аби збалансувати вартість медикаментів і підтримання конкурентоспроможності, у зв’язку з нестабільним курсом гривні, аптечні заклади знизили роздрібну націнку на ліки з 25% у 2013 р. до 22% у 2016 р. І це при тому, що витрати на функціонування аптек лише збільшуються (оренда – на 10–20%, заробітна плата – на 29%, комунальні послуги – на 108%).

Задля досягнення конструктивного підходу до формування ціни на ліки слід підходити до вирішення цього питання максимально об’єктивно та різнобічно. Відтак, варто врахувати визначальний фактор у процесі ціноутворення на медичні препарати, а саме те, що найбільшу частку в структурі ціни на лікарські засоби складає ціна виробника (!). Ця ціна на сьогоднішній день не регулюється жодним нормативно-правовим актом.

Таким чином, стає очевидним, що встановлення роздрібної ціни на медикаменти виробниками – це крок, який не призведе до зниження вартості ліків.

Цілком доцільніше було б залишити діюче регулювання, а велика конкуренція серед аптек сприятиме зменшенню ціни препаратів.

ГС «АПАУ» підтримує необхідність забезпечення доступу до лікарських засобів усіх верств населення та здешевлення препаратів, але лише таким чином, коли ціноутворення на них відбуватиметься за принципами об’єктивності та з урахуванням економічної складової.

У цьому контексті варто відзначити, що 1 грудня поточного року в Києві у конгрес-холі «Космополіт» відбудеться щорічний Аптечний саміт – 2016, на якому крім інших актуальних тем фармацевтичної галузі розглядатиметься питання взаємодії та співпраці виробників із аптеками. Підкреслимо, що у цьому масштабному всеукраїнському заході братиме участь велика кількість учасників, серед яких аптечні заклади, дистриб’ютори та виробники. Тому з метою об’єктивного розгляду цього злободенного та дуже непростого питання ГС «АПАУ» запрошує керівництво ООРММП України та інших членів цієї громадської організації, а також представників підприємств виробників, дистриб’юторів, аптечних мереж та профільних громадських організацій взяти участь у Саміті, зокрема, в дискусії щодо питань, які стосуються економічних взаємовідносин виробник–аптечний заклад, поспілкувавшись із різними учасниками ринку, а не обговорювати його у вузькому колі.

За матеріалами, наданими прес-центром АПАУ

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*