Держлікслужба ініціює скорочення територіальних органів з 25 до 7

04 Грудня 2017 6:00 Поділитися

На сайті Державної служби Украї­ни з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) оприлюднено проект постанови КМУ «Питання оптимізації діяльності територіальних органів Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками», яким пропонується скоротити кількість територіальних органів Держлікслужби з 25 до 7 шляхом їх злиття:

  • міжрегіональна державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій та Кіровоградській областях;
  • міжрегіональна державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Київській, Вінницькій та Житомирській областях;
  • міжрегіональна державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Львівській, Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях;
  • міжрегіональна державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Одеській, Миколаївській та Херсонській областях;
  • міжрегіональна державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській, Волинській, Тернопільській та Хмельницькій областях;
  • міжрегіональна державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Харківській, Луганській, Полтавській та Сумській областях;
  • міжрегіональна державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками у м. Києві, Чернігівській та Черкаській областях.

Граничну чисельність працівників територіальних органів Держлікслужби планується скоротити з 433 до 261, у тому числі державних службовців — з 307 до 204. Граничну чисельність працівників центрального апарату органу пропонується залишити на тому ж рівні — 127 фахівців.

Проект постанови не потребує громадського обговорення. Розробники проекту урядової постанови зазначають, що з огляду на навантаження, яке є на сьогодні, та обсяг робіт територіальних органів, проведення їх реорганізації не погіршить умов реалізації ними повноважень Держлікслужби, оскільки утворені територіальні органи в повному обсязі будуть виконувати покладені на них законодавством завдання та забезпечать своє представництво в усіх областях України.

Також у ході реорганізації територіальних підрозділів планується оновити склад державних службовців. Крім того, у результаті скорочення кількості територіальних органів передбачається досягти зниження адміністративних витрат на утримання цих органів.

У Європейській Бізнес Асоціації, коментуючи дану ініціативу, зазначають, що це питання має бути публічно обговорене з МОЗ України та виробниками ліків, які проходять державний контроль якості і на регулярній основі звертаються до територіальних органів Держлікслужби. «Вважаємо, що під час впровадження подібних ініціатив усі сторони повинні вчасно отримати розуміння впливу нововведення на ринок лікарських засобів у цілому», — йдеться у відповідному листі асоціації до Глави Уряду Володимира Гройсмана.

Зі свого боку зазначимо, що ініціатива щодо скорочення територіальних органів Держлікслужби не корелюється з задекларованим Україною розвитком місцевого самоврядування і децентралізацією влади. У цьому контексті учасники фармацевтичного сектору неодноразово наголошували на тому, що функція ліцензування роздрібної та оптової реалізації лікарських засобів має бути передана від центрального органу до територіальних підрозділів Держлікслужби.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Онуфрий 04.12.2017 9:53
Ключевая фраза: «Граничну чисельність працівників центрального апарату органу пропонується залишити на тому ж рівні — 127 фахівців.» Т.е. сокращают тех, кто работает, а не тех, кто ближе к начальству.
Елена 05.12.2017 8:25
Контроль ужесточают, а людей сокращают. Не логично как-то. Если уж оптимизироваться, то центральный аппарат логичней будет сократить. А в териториях службы и так все перегружены. Особенно, где импортеров много.
Ігор 05.12.2017 8:33
Ще одне покращення? Тепер підприємцю або простій людині щоб вирішити якесь питання щодо власного аптечного бізнесу, або наприклад банально звернутися із каргою на якість ліків треба ще добряче поїздити. Беремо місто Могилів-Подільський і їдемо 400 кілометрів до Києва, просто чудово, а з міста Шостка до міста Харків теж 400 кілометрів, а є й ще більші відстані. Оце вам і європейські прагнення і децентралізація і сприяння бізнесу!
Максим 05.12.2017 9:58
Це дуже погана ініціатива яка буде руйнувати фармацевтичну галузь. Тільки подумайте щоб вирішити якесь питання, припустимо у Одесу з Генічеська (Херсонська обл.), треба проїхати в одну сторону 400 км, а потім ще повернутись у зворотному напрямку ще 400, тобто за день людина повинна проїхати 800 км!!! І таких прикладів дуже багато від Ямпіля (Сумська область) до Харкова 360 км (дорога в обидві кінця 720 км), від Станиці Луганській (Луганська обл.) до того ж Харкова 390 км (проїхати треба 780 км), від Глибока (Чернівецька обл.) до Львова 300 км (600 км необхідно проїхати)! А тепер давайте подивимось в реалії, всі прекрасно знають що на предліцензійну перевірку треба забирати інспектора зі служби а потім його повернути, то б то якщо я поїду з Геніческа до Одеси за інспектором необхідно буде проїхати 400 км, потім їдемо перевіряти аптеку це 400 км у зворотному напрямку, потім відвести інспектора до Одеси та повернутися самому до дому це ще 400 км, всього щоб пройти предліцензійну перевірку необхідно буде проїхати 1600 км!!!! А як же населення? Як що зараз люди мають можливість прийти до територіального органу і подати скаргу на якість лікарського засобу, то після даної ініціативи у них такої можливості не буде. Так само і з атестацією провізорів! Будуть ліквідовуватися обласні атестаційні комісії та організовуватися міжрегіональні, і нашим колегам прийдеться по 800 км проїжджати щоб атестуватись. А скорочення співробітників територіальних служб у двічі буде означати що якщо вам потрібно пройти туж саму предліцензійну перевірку ви повинні будете зачекати, так як інспектор буде зайнятий іншою роботою, при цьому апарат центрального органу зовсім не скорочується!
Ярослава 05.12.2017 10:05
Проект цієї постанови – це що, індульгенція проекту наступної постанови, де йдеться мова про призначення Голови Держлікслужби терміном на 5 років в обхід МОЗу? Не Голова держоргану, а прямо удільний князь якийсь.
Семен 05.12.2017 10:36
Очередной бред с пера нынешней власти! Как они могли оценить загруженность областных органов, если уже 4 года действует мораторий и не проходят плановые проверки. Это такой же бред как и критерии рисков, у меня сеть аптек и рядом с моей аптекой открывается ФОП у которого бардак полнейший в аптеке, и по логике Гослекслужбы моя сеть где все отрегулировано и отлажено как часовой механизм - средняя группа риска, а этот ФОП с бардаком - низкая!!! А инициатива сократить областные органы вообще бред! Те кто выше отписался, все правильно написали. И знаете что самое обидное - что такой бред могут принять!
Іра 05.12.2017 10:59
«Проект постанови не потребує громадського обговорення»… а ми, підприємці, яких безпосередньо це стосується - це хто безсловесне стадо?
Руслан 05.12.2017 11:27
"Прекрасно"! Працівники територіальних органів пережили "відпустки" без збереження заробітної плати, в тому числі, без відрахувань до пенсійного протягом 2014-2015 років, а також 0,25, 0,5 ставки. Виходить так що тих, хто "вижив", тобто залишився, тепер можна викинути на "смітник", адже, в очах людини, яка, формує суспільну думку, тобто - президента краї ни, ті хто залишився, є "полчища работников контролирующих органов, которые, сейчас на низком старте, ждут, когда этот мораторий завершится. Они устали без работы, проголодались по взяткам". Факт знищення системи контрорль якості лікарських засобів нікого не турбує. "Щиро дякуємо" "шановні керовніки" Держави, Уряду, Служби!!!
Оксана 05.12.2017 11:56
На 2 працівників територіальних служб буде 1 працівник Держлікслужби? Де логіка? Так вже краще візьміть всі функції на себе і проводьте всі перевірки самі по всій Україні.
Аркадий 05.12.2017 12:28
Отличная инициатива! Надеюсь следующим шагом будет вообще ликвидация Гослекслужбы и отменна лицензирования аптек! Все эти контролирующие органы только мешают людям деньги делать! Навыдумывали какие то лицензии, аттестации и тому подобное, зачем оно вообще нужно? Я за то что бы ликвидировали всю Гослекслужбу, а не только её территориальные органы!
Ярослава 05.12.2017 12:47
Аркадий вы издеваетесь! после развала санстанции вам стало лучше жить? летом то и дело массовые отравления в детских садиках и лагерях. Давайте службу по лекарствам развалим и будем принимать в лучшем случае мел.
Панкрат 05.12.2017 1:13
Логичнее было бы кратное сокращение территориальных органов и центрального аппарата в одинаковом соотношении. Территориальные органы работают, результаты своей деятельности подают в центральный аппарат, который в свою очередь занимается аналитикой и систематизацией. Бессмысленно сокращать одних и оставлять в полном составе других. Причиной такого скорее всего стало уменьшение потока материальных ценностей от регионов в центр. А центр в свою очередь этим "сокращением" решили мотивировать региональные подразделения и свою очередь максимизировать свое влияние на все области.
Vladimir 05.12.2017 8:32
консолидация в рамках децентрализации, и, к тому же, экономии фонда зарплаты... главное чтобы из блистеров с таблетками тараканы не лезли, а в ампулах аскариды не плавали... а та все переживем, если не заболеем конечно...
Светлана 06.12.2017 8:32
Хочу тезисно написать следующее : 1. Имидж Гослекслужбы упал , особенно в последнее время и если они рассчитывают на омоложение кадров - это УТОПИЯ. 2. Так бысто писали проэкт постановленик КМУ , что забыли хоть куда-нибудь прилепить Крым и Севастополь ( он ведь Украинский ). Это минимум НЕ ПАТРИОТИЧНО !!!!! 3.Сейчас на аттестацию фармацевты практически не ходят , а с Луганской области в Харьковскую даже провизора не приедут. 4. У меня места предпринимательской деятельности находятся в разных областях и при проведении проверок есть значительное сравнение ( от дикого востока до цивилизованого запада ). Наиболее корумпироваными является ОДЕССИТЫ , а принципиальными - ХЕРСОНЦЫ ( копаются в каждой мелочи ). 5. Согласна, о существовании конфликта главы Гослекслужбы с министром МОЗ и ее желанием выйти из ОРБИТЫ УЛЬЯНЫ СУПРУН , откупившись потерей большой частей регионов. Потерять легко ,а восстановить - практически НЕ ВОЗМОЖНО !!!! 6.На мой взгляд это будет способствовать еще большему бардаку в фармотрасли Украины , кончине контролирующего органа. ГОСЛЕКСЛУЖБА - ВЫ УЖЕ ВТОРЫЕ ПОСЛЕ КОНЧИНЫ САНЭПИДЕМСЛУЖБЫ !

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті