Зміни до Національного переліку і програми «Доступні ліки» можуть бути ухвалені під час найближчого засідання Уряду

07 Грудня 2017 2:58 Поділитися

7 грудня в столичному «Mercure Kyiv Congress Centre» розпочався традиційний, 10-й Аптечний саміт України. Цього року масштабний захід зібрав більше 250 представників фармацевтичного ринку: виробників, дистриб’юторів, аптечних мереж, профільних громадських об’єднань. Участь у саміті взяли керівники МОЗ України, ДП «Державний експертний центр МОЗ України», Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

У рамках заходу для представників ЗМІ відбувся прес-брифінг за участю заступника міністра охорони здоров’я Романа Ілика, голови правління ГС «Аптечна професійна асоціація України» (АПАУ) Ігоря Червоненка та директора ГС «Аптечна професійна асоціація» (АПАУ) Володимира Руденка.

Роман Ілик детально зупинився на ініціативах МОЗ України щодо розширення Національного переліку основних лікарських засобів і приведення його у відповідність із 20-м базовим переліком ВООЗ. Зокрема, планується, що вже з 1 січня 2018 р. новий Національний перелік міститиме 427 МНН (замість 367 наявних). Однак необхідно розуміти, що фактично з 1 січня 2018 р. Національний перелік повноцінно не запрацює. Регіони мають визначити потребу у лікарських засобах, включених у нього, здійснити закупівлі через систему ProZorro. На час перехідного періоду українці, які отримують ліки в межах постанови КМУ від 17 серпня 1998 р. № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань», забезпечуватимуться ними у повному обсязі. Для цього МОЗ України розроблено зміни, які передбачають, що лікарі зможуть виписувати, а аптеки — відпускати ліки, що зареєстровані та наявні в стандартах лікування. Тобто мова про прив’язку до Національного переліку наразі не йде.

Що стосується програми «Доступні ліки», то її планується розширити шляхом включення 3 нозологій, 11 нових МНН. У наступному році МОЗ України також планує запровадити електронні рецепти в тих регіонах, де це реально можливо, з поступовим переходом на електронний рецепт у рамках усієї країни. Щодо змін у діяльності аптечних закладів у контексті програми «Доступні ліки», то звітність про відпущені ліки можна буде подавати в електронному вигляді.

Учасники Аптечного саміту виступили з пропозицією передбачити встановлення єдиної роздрібної націнки на рівні 25% для ліків, включених у програму відшкодування, які у той же час включено до Національного переліку, щоб уникнути дискримінації. За словами Р. Ілика, Міністерство декларує наміри запровадити регресивну націнку з подальшим запровадженням фіксованої націнки. Наразі це питання залишається дискусійним.

Заступник міністра висловив сподівання, що відповідні проекти урядових постанов будуть розглянуті і прийняті вже на найближчому засіданні Уряду.

Ще одне питання, на якому зупинився заступник міністра, — посилення контролю за рекламою лікарських засобів. На його думку, найбільшою проблемою реклами лікарських засобів є свідоме маніпулювання інформацією про препарат та його властивості. Така реклама медикаментів спонукає українців до самолікування. За словами Р. Ілика, суб’єкти ринку часто нехтують обмеженнями, визначеними Законом України «Про рекламу». Проблему посилює відсутність компетентного органу у сфері контролю за рекламою лікарських засобів. Нагадаємо, що це питання розглядалося 27 листопада 2017 р. у Національній раді з питань телебачення та радіомовлення.

Наше видання, зі свого боку, вже найближчим часом розпочне цикл публікацій, присвячених перебігу Аптечного саміту–2017, у рамках яких буде висвітлено обговорені найважливіші питання сьогодення фармацевтичного сектору.

З місця події

Катерина Горбунова,
фото Сергія Бека

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті