Оплату комунальних послуг у закладах первинної ланки покладено на органи місцевого самоврядування — Парламент ухвалив зміни до Бюджетного кодексу

07 Грудня 2017 4:49 Поділитися

7 грудня Парламент розглянув правки до проекту закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України № 7116, підготовленого до другого читання.

Стосовно фінансування системи охорони здоров’я: наразі відповідно до Бюджетного кодексу до видатків, що здійснюються з Державного бюджету України, належать:

а) первинна медико-санітарна, амбулаторно-поліклінічна та стаціонарна допомога (багатопрофільні лікарні та поліклініки, що виконують специфічні загальнодержавні функції, згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України);

б) спеціалізована, високоспеціалізована амбулаторно-поліклінічна та стаціонарна допомога (клініки науково-дослідних інститутів, спеціалізовані лікарні, центри, лепрозорії, госпіталі для інвалідів Великої Вітчизняної війни, спеціалізовані поліклініки, спеціалізовані стоматологічні поліклініки згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України);

в) санаторно-реабілітаційна допомога (загальнодержавні санаторії для хворих на туберкульоз, загальнодержавні спеціалізовані санаторії для дітей та підлітків, спеціалізовані санаторії для ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», та інвалідів, загальнодержавні реабілітаційні установи та комплекси для інвалідів згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України);

г) санітарно-епідеміологічний нагляд (лабораторні центри, заходи боротьби з епідеміями);

ґ) інші програми в галузі охорони здоров’я, що забезпечують виконання загальнодержавних функцій, згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

У проекті Закону України № 7116 пропонується додати до ст. 87 «Видатки, що здійснюються з Державного бюджету України», у частині видатків на охорону здоров’я новий пункт наступного змісту:

«д) первинну медичну допомогу, крім видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв комунальними закладами охорони здоров’я;».

Юрій Одарченко, член депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», зазначив з цього приводу наступне: «Зараз на місцеві бюджети  покладений дуже великий обсяг витрат, які раніше забезпечувалися за рахунок державного бюджету. Завдання правлячої більшості проголосувати за те, щоб навіть частину витрат на первинну медицину перекласти на місцеве самоврядування. Наша пропозиція полягає d тому, щоб фінансування комунальних послуг та енергоносіїв у закладах первинної ланки також здійснювалося з державного бюджету, а не місцевого».

Вадим Івченко, член депутатської фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», заявив, що на сьогодні обсяги бюджету на первинну ланку становлять близько 13 млрд грн. Яким чином здійснений розподіл цих коштів протягом року?

Перші півроку на первинну ланку передбачено 5 млрд грн. Ці кошти передаватимуться органам місцевого самоврядування, тому що до 1 січня 2018 р. Уряд не встигне створити уповноважений орган, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантії медичного обслуговування населення.

Очікується що цей уповноважений орган буде створений до 1 липня 2018 р., й на друге півріччя на первинну ланку вже передбачено 8 млрд. Тобто обсяги фінансування первинної ланки для органів місцевого самоврядування  суттєво менші, ніж бюджет уповноваженого органу.

Костянтин Іщейкін, член депутатської фракції партії «Блок Перта Порошенка», зазначив наступне: «У медицини має бути лобіст у вигляді МОЗ. МОЗ засвідчило, що з 1 січня воно не готове запустити відповідну агенцію й попросило здійснити перерахунок обсягів з 1 липня. Тому перші півроку фінансування первинної ланки здійснюватиметься за субвенцією, а у другому півріччі запрацює агенція. Й тому обсяг її фінансування зменшений (прим ред.: з 13 до 8 млрд грн).

У ході голосування парламентарі не підтримали жодної правки, що стосувалися видатків на охорону здоров’я. Відтак у першому півріччі 2018 р. первинна ланка фінансуватиметься через субвенцію, а з другого півріччя — через уповноважений орган, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантії медичного обслуговування населення, який Уряд має утворити та забезпечити належну правову базу для його діяльності. Очікується, що обсяги фінансування первинної ланки у першому півріччі становитимуть близько 5 млрд грн., у другому — близько 8 млрд грн.

Що стосується оплати комунальних послуг та енергоносіїв, то цим питанням повинні опікуватися органи місцевого самоврядування.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті