Уряд ухвалив нову редакцію Національного переліку

13 грудня під час засідання Уряд ухвалив нову редакцію Національного переліку основних лікарських засобів (далі – Національний перелік) та зміни до постанови КМУ від 17 серпня 1998 p. № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань».

Тексти прийнятих постанов КМУ будуть оприлюднені на урядовому порталі, про що ми додатково проінформуємо наших читачів.

Новий Національний перелік міститиме 427 міжнародних непатентованих назв лікарських засобів. До нього планується включити за процедурою «fast-track»:

  • 28 нових лікарських засобів, що входять до державних програм та субвенцій на інгаляційні засоби для наркозу;
  • 14 препаратів, які можуть закуповуватися за кошти медичної субвенції для надання екстреної (невідкладної) медичної допомоги, примірний табель (перелік) оснащення структурних підрозділів системи екстреної медичної допомоги;
  • 18 лікарських засобів, що включені до 20-го видання Базового переліку основ­них лікарських засобів ВООЗ;
  • лікарські засоби, які вже наявні в Національному переліку, але можуть бути додані інші форми та дози за процедурою взаємозамінності.

Зміни до постанови КМУ № 1303 дозволить аптечним закладам безоплатно і на пільгових умовах відпускати лікарські засоби, які зареєстровані в Україні та включені до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я, тобто без прив’язки до Національного переліку.

На прохання Федерації роботодавців України проект урядової постанови «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 5 січня 2011 p. № 19 «Питання використання спирту етилового для виробництва лікарських засобів»», який стояв на порядку денному засідання, направлено на доопрацювання в Урядовий комітет з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку ПЕК, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності.

«Прошу зняти з розгляду питання та направити його для розгляду урядовим комітетом, який очолює Степан Кубів. Питання стосується розподілу квот на спирт для виробництва ліків і, на жаль, не всі фармкомпанії потрапили до списку», – зауважив Голова ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

За його словами, на доручення Першого віце-прем’єр-міністра України — Міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва було проведено робочу нараду. Під час неї було погоджено виділення квот на відвантаження спирту етилового запорізькому виробнику ліків «Віола». «Компанія інвестувала за 2 роки кошти у новий цех, створила нові робочі місця, розраховувала на збільшення квот під нову лінію виробництва, але не включена у цей список», – наголосив Д. Олійник.

«Направимо в комітет, доопрацюємо. Я підтримую логіку. Це дуже важливо, щоб не створювати штучну монополію», – зазначив Глава Уряду Володимир Гройсман, підтримавши пропозицію представника Федерації роботодавців України.

Проект змін до постанов КМУ, які регулюють питання реалізації державної програми «Доступні ліки», Урядом не розглядався.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті