Національна кампанія з вибору лікаря не вплине на «Доступні ліки»

02 Квітня 2018 5:59 Поділитися

2 квітня 2018 р. розпочинається національна кампанія «Лікар для кожної сім’ї». Відсьогодні українці можуть обрати свого сімейного лікаря (для дорослих та дітей), педіатра (для дітей) або терапевта (для дорослих) без прив’язки до місця своєї реєстрації.

«Старт кампанії не означає, що кожен українець повинен терміново підписати декларацію з лікарем. Кампанія є безстроковою та розгортатиметься поступово», — повідомляють у профільному міністерстві. Підписати декларацію можна як у квітні, так і в червні чи жовтні. Водночас варто звернути увагу, що лікарі можуть обслуговувати певну кількість пацієнтів: сімейний лікар — 1800, терапевт — 2000, педіатр — 900.

Щоб допомогти спростити процес обрання лікаря та підписання з ним декларації, регіони розробили інформаційні матеріали.

Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форма декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затверджені наказом МОЗ України від 19.03.2018 р. № 503.

Для підписання декларації з лікарем пацієнту необхідно звернутися до медичного закладу, де працює терапевт, педіатр чи сімейний лікар, з яким він хоче підписати декларацію. З собою потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код і номер мобільного телефону (для дитини додатково необхідно мати свідоцтво про народження).

Медичний заклад, у якому працює обраний пацієнтом лікар, має бути підключеним до системи «Електронне здоров’я». Уточнити, чи підключений заклад до електронної системи охорони здоров’я, можна в реєстратурі або у лікаря, або перевірити самостійно на сайті: portal.ehealth-ukraine.org/divisions.html#/.

Дані та контактний телефон пацієнта внесуть у систему «Електронне здоров’я». Це зробить уповноважена особа медичного закладу. Після введення даних пацієнт отримує смс-повідомлення з кодом на вказаний номер телефону, який уповноважена особа медичного закладу вводить у систему «Електронне здоров’я» для підтвердження.

Уповноважена особа медичного закладу роздруковує із системи «Електронне здоров’я» примірник декларації для перевірки.

Пацієнт підписує 2 примірники декларації. Уповноважена особа проставляє відмітку з датою на обох примірниках декларації. Один з примірників залишається у пацієнта, інший — у медичному закладі.

Уповноважена особа медичного закладу накладає електронний цифровий підпис працівника юридичної особи на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров’я».

Пацієнти можуть змінити або відмовитися від лікаря. При цьому одночасний вибір двох чи більше лікарів не допускається.

Станом на 2 квітня 2018 р. в системі «Електронне здоров’я» зареєстровано 131 717 декларацій.

Крім безпосереднього обстеження і лікування, лікарі первинної ланки в разі необхідності будуть також видавати направлення до вузькопрофільних спеціалістів, виписувати рецепти на ліки, у тому числі включені до програми «Доступні ліки», та будь-які медичні довідки. З цих міркувань у МОЗ України рекомендують обирати лікаря, який практикує поруч з пацієнтом, що скоротить витрати часу на дорогу.

Пацієнт, який не підписав декларацію з лікарем, але придбаває ліки в рамках програми «Доступні ліки», зможе й надалі безперешкодно отримувати рецепт у лікаря, який раніше виписував їх.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
за матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті