Держлікслужба має скасувати розпорядження про заборону вакцин для профілактики поліомієліту, дифтерії, правця та кашлюку — МОЗ

Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками (далі — Держлікслужба) має відкликати раніше видані розпорядження про тимчасову заборону реалізації та застосування вакцини Імовакс Поліо (серія P3A501V) та вакцини для профілактики дифтерії, правця та кашлюку (серія 282P6016A). Про це повідомляють у МОЗ України.

Нагадаємо, що 4 травня Держлікслужба встановила тимчасову заборону на реалізацію та застосування наступних медичних імунобіологічних препаратів:

Тимчасову заборону було встановлено на підставі надходження від Держлікслужби в Тернопільській області повідомлення про летальний випадок при застосуванні даних серій вакцин.

«Регіональна група оперативного реагування надала результати розслідування смерті дитини в Тернопільскій області, що збігалася в часі з проведенням імунізації. Результати доводять відсутність причинно-наслідкового зв’язку між проведенням імунізації та смертю», — зазначають у МОЗ України.

Відповідно до Порядку встановлення заборони (тимчасової заборони) та поновлення обігу лікарських засобів на території України Держлікслужба має право встановити тимчасову заборону обігу лікарських засобів на території України в разі «надходження від МОЗ України та територіальних органів Держлікслужби України повідомлення про непередбачувані побічні реакції та/або смерть людини внаслідок застосування серії або серій лікарського засобу до розслідування їх причин».

«Експерти Держлікслужби не мали жодних фактів щодо того, що смерть дитини може бути пов’язана із застосуванням вакцини, тож видане розпорядження є необґрунтованим», — наголошують у Міністерстві.

Нагадаємо, у лютому 2018 р. Держлікслужба видала, а згодом скасувала розпорядження про тимчасову заборону вакцин БЦЖ. Аналогічна ситуація сталася у травні  з вакциною проти гепатиту В.

Наразі МОЗ України працює над удосконаленням порядку встановлення тимчасової заборони імунобіологічних препаратів, щоб уникнути подібних непорозумінь у майбутньому.

Україна показує позитивну динаміку у зменшенні кількості випадків дитячої смертності. Смертність дітей у віці до 5 років знизилася з 5491 випадку у 2010 р. до 3610 випадків у 2016 р. Того ж 2016 р. рівень смертності дітей до 1 року становив 2955 випадків. Це близько 8 смертей на день, й інколи трапляється так, що смерть дитини збігається з вакцинацією в часі. Усі випадки дитячих смертей були розслідувані, причина смерті встановлена. Жодної смерті внаслідок вакцинації не зафіксовано.

Водночас протягом 2017 р. було проведено 1 361 776 щеплень. У тому числі 120 584 дітям проведено щеплення проти поліомієліту (ІПВ), 192 004 — проти дифтерії, кашлюку та правця. Ці діти захищені від небезпечних хвороб і смертей.

За матеріалами moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Роман Григорьевич 07.05.2018 8:51
День добрый. Можно ли узнать заключение что стало причиной смерти ребенка, который умер 23 апреля в Тернопольской области? Вы специально упустили информацию про причину смерти ребенка?
Екатерина Горбунова 08.05.2018 9:48
Уважаемый Роман Григорьевич! Мы указали всю информацию, которую разместил Минздрав на своем сайте. О причине смерти МЗ Украины не сообщил.
Vlad 18.05.2018 11:55
Складывается впечатление что МОЗ выгораживает недобросовестных производителей приближенных к МОЗ вместо расследования смертельных случаев. Вот к чему приводят международные закупки без их регистрации и проверки качества (фактически все упразднили).

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті