МОЗ просить Crown Agents не купувати тест-системи в української компанії, бенефіціаром якої є росіянин

25 Червня 2018 11:34 Поділитися

Як повідомляють у МОЗ України, протягом кількох останніх днів у ЗМІ з’являються публікації щодо проведених міжнародною організацією Crown Agents заходів із закупівель тест-систем, у ході яких було рекомендовано ТОВ «Діагностичні системи Україна» як постачальника з кращою пропозицією. «Оскільки більшість із таких публікацій містить недостовірну інформацію та помилкові судження, МОЗ України закликає представників ЗМІ та народних депутатів ознайомитися з фактами та не сприяти поширенню маніпуляцій», — наголошують у Міністерстві.

В МОЗ України наводять наступні факти:

  1. Готові тест-системи для перевірки донорської крові (на гепатит С, гепатит Б і сифіліс) від ТОВ «Діагностичні системи України» виробляються в Україні.
  2. Crown Agents рекомендували цього виробника як такого, що надав кращу цінову пропозицію та успішно пройшов комплексну перевірку. За результатами перевірки було встановлено, що ця компанія зареєстрована в Україні, здійснює діяльність і сплачує податки на території України відповідно до чинного українського законодавства. Тобто у процесі тендеру не існувало жодних законних підстав не допускати компанію до тендеру. На цей час Указом Президента України від 2 травня 2018 р. № 126/2018 в переліку юридичних і фізичних осіб, щодо яких застосовуються санкції, ні ТОВ «Діагностичні системи Україна», ні бенефіціари компанії не зазначені.
  3. Станом на 22 червня 2018 р. жодних перерахувань коштів за цим тендером не здійснювалося.
  4. МОЗ України вважає неприпустимим спонсорувати країну-агресора у будь-який спосіб. Тому оскільки виявилося, що бенефіціаром ТОВ «Діагностичні системи Україна» є громадянин Російської Федерації, Міністерство звернулося до Crown Agents з проханням перейти у цьому тендері на іншого постачальника.
  5. МОЗ України інформує всі заклади медичної допомоги, що можуть здійснювати закупівлю лікарських засобів і медичних виробів у різних регіонах України самостійно, за кошти місцевих бюджетів, не погоджуючи це з Міністерством, про необхідність врахувати дану позицію Міністерства при проведенні тендерів на місцях.

Нагадаємо, що раніше народні депутати України, члени депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка виступили з ініціативою заборонити бюджетні закупівлі російських ліків і медичних виробів. Відповідний проект закону зареєстровано у Верховній Раді України 18 червня 2018 р. за № 8493.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті