Cкасування 10% націнки на медичні вироби: UPD Асоціації AMOMD™ про рух проекту урядової постанови

26 Листопада 2018 11:54 Поділитися

Асоціація «Оператори ринку медичних виробів»™ продовжує інформувати суб’єктів ринку про рух проекту постанови КМУ щодо скасування 10% націнки на медичні вироби (проект постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 р. № 955» (далі — проект постанови)).

Так, Асоціація зазначає, що зацікавлені регулятори з числа центральних органів виконавчої влади погодили проект у цілому, про що свідчить ряд офіційних листів-відповідей від центральних органів виконавчої влади, які надійшли на адресу Асоціації.

За даними Асоціації AMOMD™, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі — Держпродспоживслужба) було опрацьовано проект постанови та подано до Міністерства аграрної політики та продовольства України (далі — Мінагрополітики) для опрацювання та погодження міністром. Позиція мініст­ра відносно проекту постанови досить довго не доводилася до Держпродспоживслужби, що, на жаль, спричинило затримку руху проекту.

Кроки, які зробила AMOMD™ протягом жовтня–листопада 2018 р. з метою скасування граничної націнки на медичні вироби, які придбаваються за кошти державного та місцевих бюджетів:

  • 03.10.2018 р. звернулася з клопотанням на адресу Мінагрополітики з проханням підтримати проект у цілому;
  • 10.10.2018 р. подала скаргу до Держпродспоживслужби відносно ненадання відповіді щодо інформації про стан погодження проекту постанови;
  • 25.10.2018 р. звернулася з проханням до міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Кутового відносно проведення особистої зустрічі (прийому) представників адміністрації AMOMD™ щодо проекту постанови;
  • адміністрація AMOMD™ та ряд її членів, зокрема представники компаній ДП «БМТ УА», ТОВ «Сіменс Медицина», ТОВ «УМТ+» та ТОВ «АФС Медицинтехнік», 7–8.11.2018 р. провели пуб­лічний прес-брифінг у рамках Ukrainian Pharmaceutical Forum, у ході якого зосередили свою увагу на проблемі 10% націнки як існуючого бар’єру в торгівлі та публічно закликали центральні органи виконавчої влади погодити розроблений проект постанови задля врегулювання ситуації;
  • 09.11.2018 р. AMOMD™ під час проведення піврічних зборів членів Асоціації за участю представника МОЗ України та преси й телебачення вкотре публічно висвітлила проб­лемне питання і закликала до негайного врегулювання і погодження проекту акта;
  • насамкінець, AMOMD™ систематично проводила і продовжує щоденно проводити пряму комунікацію з МОЗ України, Мін­агрополітики та Держпродспоживслужбою відносно розгляду проекту постанови цими органами.

«Так склалося, що затягування процедури погодження Держспродспоживслужбою проекту постанови, на наш погляд, співпало з кад­ровими ротаціями в профільному для Служби Міністерстві», — зауважують в Асоціації.

22.11.2018 р. Верховна Рада України відправила у відставку міністра аграрної політики та продовольства України Т. Кутового, який заявляв про такий намір ще у травні 2018 р.

За останньою інформацією, про стан розгляду проекту постанови у стінах Мінагрополітики Асоціації відомо, що лист-підтримка в цілому проекту акта перебуває на розгляді у першого заступника міністра Максима Мартинюка.

Очікується, що найближчим часом даний документ буде підписано та направлено до Держпродспоживслужби, яка, у свою чергу, як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується КМУ через міністра аграрної політики та продовольства та який реалізує державну політику, зокрема в галузі державного контролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, зможе надати зворотний зв’язок щодо погодження проекту постанови до МОЗ Украї­ни з урахуванням позиції Мінагрополітики, після чого можливе подальше подання проекту акта до Секретаріату Уряду.

Про подальші кроки та їх результати в супроводі цього проекту постанови Асоціація інформуватиме додатково.

За матеріалами, наданими прес-службою Асоціації AMOMD™
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*