Введення в дію наказу МЕРТ щодо застосування одиниць SI відтерміновано

28 Грудня 2018 4:59 Поділитися

Міністерство економічного розвитку та торгівлі України (МЕРТ) продовжило до 1 січня 2021 р. перехідний період щодо обов’язкового маркування продукції літерами латинського та грецького алфавіту. Про це повідомляється на сайті відомства. Зокрема, йдеться про наказ МЕРТ від 18.12.2018 р. № 1938, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.12.2018 р. за № 1477/32929, яким відтерміновано введення в дію наказу МЕРТ України № 914. Документ пройшов процедуру державної реєстрації у Міністерстві юстиції та набуде чинності після офіційного оприлюднення.

«Для поступового переходу бізнесу, зокрема виробників ліків, ми передбачали перехідний період для маркування латинськими літерами. Він мав завершитися 1 січня 2019 р. Але ми отримали численні звернення — від бізнес-асоціацій та асоціацій виробників медичних виробів — щодо необхідності продовження перехідного періоду, — пояснює радник міністра економічного розвитку і торгівлі України Роксолана Підласа. — Оскільки це цілком європейська практика — враховувати побажання бізнесу, Міністерство ухвалило рішення продовжити перехідний період до 1 січня 2021 р.».

У свою чергу, МОЗ України на своєму сайті повідомляє, що наразі профільне міністерство веде перемовини щодо доцільності поширення дії вимог наказу МЕРТ № 914 на сферу лікарських засобів.

Відповідно до Конституції України державною мовою в Україні є українська, тому цілком природно, що позначення одиниць вимірювання медикаментів та їх складових зазначені українською мовою.

З огляду на це МОЗ України вважає, що зміна мови написання міжнародних позначень одиниць вимірювання при маркуванні лікарських засобів, у тому числі дозування, є недоцільною та може стати незрозумілою для пацієнтів.

Позиція Міністерства не суперечить євроінтеграційному напрямку України, зокрема положенням статті 58 Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Міністерство економічного розвитку та торгівлі не є уповноваженим органом у сфері регулювання обігу ліків. Наразі ведуться перемовини з метою вивести лікарські засоби з-під сфери дії наказу МЕРТ № 914.

Нагадаємо, що раніше наказом МЕРТ від 18.11.2016 р. № 1941 внесені зміни до наказу МЕРТ від 04.08.2015 р. № 914 з метою імплементації положень Директиви ЄС щодо застосування основних одиниць Міжнародної системи одиниць (SI). Відповідно до цих змін маркування має відповідати системі SI.

Наразі наказ МЕРТ від 18.12.2018 р. № 1938 не оприлюднений.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті