Не їсте після шостої? Вчені виявили, що це не так корисно, як вважалося

24 Січня 2019 4:58 Поділитися

Не їсте після шостої? Вчені виявили, що це не так корисно, як вважалосяЯк виявили японські вчені, вечеря за 2 год до сну не впливає на рівень глюкози в крові у здорових добровольців у довготривалій перспективі. Результати дослідження опубліковані у журналі «BMJ Nutrition, Prevention & Health».

Відмова від прийому їжі незадовго до сну вважається корисною для здоров’я у довгостроковій перспективі. У Японії рекомендований проміжок часу між останнім прийомом їжі та сном становить 2 год принаймні 3 рази на тиж.

Але, виходячи з отриманих результатів дослідження, людям краще висипатися, підтримувати свою масу тіла на сталому рівні, уникати паління та прийому алкоголю, щоб запобігти розвитку так званих «хвороб способу життя», таких як цукровий діабет та захворювання серцево-судинної системи, які асоційовані із підвищеним рівнем глюкози в крові.

В Японії особи у віці 40–74 років регулярно проходять медичні обстеження з метою запобігти розвитку захворювань, пов’язаних із способом життя, ризик появи яких зростає з віком. Ці медичні обстеження включають тест на рівень глюкози в крові, оцінку способу життя та харчових звичок, наприклад, чи останній прийом їжі відбувається не менше ніж за 2 год до сну.

Втім, на думку науковців, користь від даної практики не є надійно доведеною. Тому дослідники вирішили оцінити рівень глікозильованого гемоглобіну HbA1c — показника, що відображає середній рівень глюкози в крові в довгостроковій перспективі та вважається надійним маркером майбутніх ризиків для здоров’я.

У дослідженні взяли участь 1573 здорових добровольці середнього та старшого віку, без хронічних захворювань, наприклад, таких як цукровий діабет. Дослідження проводилося у 2012–2014 рр. у префектурі Окаяма, Японія. Дві третини добровольців становили жінки та дві третини припадали на людей віком старше 65 років.

Окрім харчових звичок, вивчалися такі фактори, як паління, рівень фізичної активності, збільшення маси тіла з 20 років, стиль харчування (швидкий або повільний), кількість випитого щодня, і чи пропускали добровольці сніданок.

Усього 83 (16%) чоловіків і 70 (7,5%) жінок засинали протягом 2 год після вечері. Дані були отримані для 1531 добровольця. У осіб, які мали підвищений рівень HbA1c на початку дослідження, він продовжував поступово підвищуватися протягом усього періоду дослідження, яке тривало 3 роки.

При цьому середній рівень HbA1c істотно не змінився в період з 2012 р., коли він становив 5,2%, а у 2013 та 2014 р. — 5,58%, що знаходиться в межах нормального діапазону значень. Істотних відмінностей між чоловіками та жінками також не було виявлено.

Індекс маси тіла, рівні артеріального тиску, тригліцеридів у крові, рівень фізичної активності, куріння та вживання алкоголю, згідно з результатами дослідження, сильніше пов’язані зі змінами рівнів HbA1c, ніж з інтервалом між прийомом їжі та сном.

Це обсерваційне дослідження, і тому немає можливості встановити причини відсутності впливу інтервалу між останнім прийомом їжі та сном, а також дослідники не змогли зібрати інформацію про точний час або склад вечері, обидві ці обставини можуть мати вплив на отримані результати.

Традиційна японська дієта містить багато овочів і супів, а розміри порцій невеликі. Таким чином, результати дослідження слід з обережністю екстраполювати на жителів інших країн, наприклад, тих, де традиційною є західна дієта.

Тим не менше, всупереч загальному переконанню, забезпечення короткого інтервалу між останньою трапезою за день і сном значно не впливає на рівні HbA1c. Більше уваги слід приділяти дотриманню здорової дієти, вживанню оптимальних порцій страв, а також висипатися, уникати куріння, вживання алкоголю і надмірної маси тіла, оскільки ці змінні мають більший вплив на метаболічні процеси.

За матеріалами www.news-medical.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті