МОЗ відзвітувало перед Урядом про хід реформування системи охорони здоров’я

8 травня відбулося чергове засідання Уряду, під час якого Олег Петренко, голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ), та Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров’я України, доповіли про стан реформування системи охорони здоров’я.

Уляна Супрун відмітила, що минулого року пацієнти отримали право вільного вибору лікаря без прив’язки до місця проживання. Наразі в реформі фінансування первинної ланки медицини беруть участь як комунальні, так і приватні заклади охорони здоров’я. Таким чином, приватні заклади починають конкурувати з комунальними, що в результаті покращує надання медичних послуг для пацієнтів.

У рамках реформи всі комунальні заклади змінили організаційно-правову форму на комунальні некомерційні підприємства, завдяки цьому їм перераховуються кошти за надані медичні послуги. Отриманий таким чином дохід заклади реінвестують у розвиток самого закладу. Статус некомерційного підприємства також дає їм можливість вільно організовувати свою роботу, збільшувати фонд заробітної плати і т.д.

Такі зміни зумовили підвищення зарплати сімейних лікарів, яка базується на кількості пацієнтів, що підписали з ними декларації про вибір лікаря. Окрім того, за словами У. Супрун, у рамках реформи відбулася масштабна комп’ютеризація. На початку реформи тільки 3% закладів первинної медичної допомоги мали комп’ютери, однак наразі 97% лікарів первинної ланки забезпечені комп’ютерами, здійснюючи електронний запис пацієнтів, відпуск електронних рецептів. До кінця року планується запустити електронні сервіси з направлення до вузькопрофільного спеціаліста та виписування лікарняних листів.

У 2019 р. МОЗ представить гарантований пакет медичних послуг у повному обсязі, у який увійдуть послуги первинної, спеціалізованої амбулаторної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної та реабілітаційної допомоги. Цей пакет послуг Парламент повинен затвердити восени 2019 р. разом з бюджетом на наступний рік. Проте для того, щоб у 2020 р. повноцінно запрацювала програма медичних гарантій, необхідно, щоб до осені 2019 р. усі заклади, які надають вищезгадані послуги, підписали договори з НСЗУ.

У 2020 р. усі відомчі заклади охорони здоров’я перейдуть на фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» і стануть відкритими для всіх хворих.

Очільник Міністерства також повідомила, що країна наразі забезпечена на 100% від потреби у вакцинах для дітей та дорослих з груп ризику. При цьому незабаром МОЗ створить можливість для кожного дорослого зробити щеплення від кору в разі відсутності імунітету від цього захворювання.

З прийняттям Порядку розподілу та передачі імунобіологічних препаратів (вакцин) та медичних виробів, які використовуються для профілактичних щеплень, у пацієнтів з’явилася можливість отримувати вакцини, закуплені за бюджетні кошти, у приватних закладах та в лікарів — фізичних осіб — підприємців (ФОП), які підписали договір з НСЗУ про надання медичної допомоги населенню.

У. Супрун звернула увагу, що МОЗ постачає вакцини на рівень місцевої влади, яка є відповідальною за розподіл між закладами охорони здоров’я. Тому в разі відсутності вакцин у закладах вона закликала звертатися на «гарячу лінію» МОЗ (0 800 801 333) або до місцевих департаментів охорони здоров’я з проханням надати роз’яснення причин відсутності вакцин.

Стосовно урядової програми «Доступні ліки» посадовець повідомила, що в рамках програми відпущено вже 35 млн рецептів. Завдяки цій програмі, за даним МОЗ, у 2017 р. кількість викликів швидкої допомоги при інсульті та інфаркті зменшилася на 17 тис.

З 1 квітня 2019 р. у рамках даної програми запроваджено електронний рецепт, що спростило отримання ліків для пацієнтів та участь аптек у програмі. Електронний рецепт дав можливість пацієнтам отримувати ліки в будь-якій аптеці-учасниці без прив’язки до місця виписки рецепта.

У свою чергу, Олег Петренко повідомив, що вже 27,5 млн українців підписали декларації про вибір сімейного лікаря. Наразі в реформі фінансування беруть участь 1320 закладів охорони здоров’я, які підписали з НСЗУ договори про надання медичних послуг населенню, з яких 243 – приватні заклади охорони здоров’я або лікарі — ФОП. Із загальної кількості закладів, що беруть у часть у реформуванні, 1264 — заклади первинної ланки і 56 — заклади для надання стаціонарної медичної допомоги в Полтавській обл., які в 2019 р. беруть участь у пілотному проекті з реформування вторинної ланки медицини.

Кількість лікарів первинної медичної допомоги, які вже є в електронній системі охорони здоров’я і з якими можна підписати декларації, становить близько 23 тис. З них у містах працюють близько 15 тис., а в сільській місцевості — 7,5 тис. За 9 міс роботи за укладеними договорами НСЗУ виплатила вже 8,9 млрд грн. Станом на 1 травня 7278 лікарів набрали оптимальну кількість пацієнтів (для педіатра — 900, сімейного лікаря — 1800, терапевта — 2000).

Стосовно програми «Доступні ліки» О. Петренко повідомив, що станом на 8 травня НСЗУ уклала 947 договорів з юридичними особами, які займаються господарською діяльністю з роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Завдяки цьому участь у програмі беруть 6436 аптек і аптечних пунктів. Станом на 7 травня виписано 1,4 млн електронних рецептів, з яких 916 тис. уже погашено. При цьому більше третини всіх електронних рецептів відпущено в селах. Лідерами за кількістю виписаних рецептів та відпущених ліків є Харківська, Дніпропетровська та Львівська області.

О. Петренко звернув увагу, що завдяки електронній системі НСЗУ може бачити дані, які раніше були недоступні. Наприклад, за 40 днів адміністрування програми «Доступні ліки» є дані про середній вік її учасників, який становить 67,5 року. Тобто найбільше програмою користуються особи похилого віку. Окрім цього, згідно з отриманими даними протягом години оброблюються 22,7 рецепта. Це свідчить про те, що за годину пацієнт може потрапити на прийом до свого лікаря, отримати в нього електронний рецепт і погасити (отоварити) його в аптеці — учасниці програми.

Посадовець також повідомив, що НСЗУ разом з МОЗ уже працюють над програмою медичних гарантій, яка охопить усі ланки медицини.

Про стан реалізації реформи сільської медицини доповів Геннадій Зубко, віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон). Він повідомив, що перед початком реформи в 2017 р. проводився аудит сільських амбулаторій, який показав, що 80% амбулаторій первинної медицини в сільській місцевості знаходилися в аварійному стані без водопостачання і водовідведення. Тому Мінрегіоном у першу чергу було розроблено методику створення мережі таких закладів, технічні вимоги до приміщень, перелік обладнання, яке повинно бути в амбулаторіях. Після цього було запроваджено 517 проектів будівництва амбулаторій, з яких 56 вже здано в експлуатацію. У ІІ кв. поточного року повинні запрацювати ще 375 амбулаторій і 84 — до кінця року.

Г. Зубко зауважив, що в рамках реформи сільської медицини сімейні лікарі в цій місцевості будуть забезпечені не лише необхідним обладнанням, але й транспортом для того, щоб була змога дістатися до населених пунктів, які входять до амбулаторної мережі, і покривати територію їх обслуговування, що налічує 1500–2200 громадян. Окрім цього, у 5 пілотних областях послуга телемедицини вже запрацювала у 905 амбулаторіях. Наразі проведено 1854 телемедичні консультації (з кардіології, ендокринології, дерматології та пульмонології). Лідерами за наданими консультаціями є Харківська, Кіровоградська і Полтавська області. Уже включилися у впровадження телемедицини Луганська, Донецька, Івано-Франківська, Рівненська, Миколаївська і Київська області.

Г. Зубко повідомив, що в планах Мінрегіону на 2019–2020 рр. забезпечення всіх амбулаторій мережею Інтернет, телемедичним обладнанням, транспортом. Під час засідання Степан Кубів, перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України (Мінекономрозвитку), нагадав, що 25 квітня стартував пілотний проект з е-каталогів в електронній системі закупівель ProZorro. Даний сервіс працює за принципом «онлайн-магазину». Використовуючи його, заклади охорони здоров’я можуть закуповувати лікарські засоби та медичні вироби. У пілотному проекті беруть участь так звані допорогові закупівлі (до 200 тис. грн.).

С. Кубів зауважив, що, аналізуючи перші тендери, можна зробити висновок, що з повноцінним запуском е-каталогів держава зможе зекономити за рік 2 млрд грн. Також він нагадав, що в 2019 р. скасовано цінове регулювання на медичні вироби під час державних закупівель і затверджено національний класифікатор медичних виробів. Мінекономрозвитку залучено й міжнародну технічну допомогу в сумі 130 млн дол. США від Уряду Китаю. Завдяки цьому українські лікарні отримають понад 230 одиниць сучасного обладнання (томографи, лінійні прискорювачі та ін.).

Посадовець повідомив, що у зв’язку із запровадженням програми медичних гарантій і фінансування закладів через НСЗУ з 1 січня 2020 р. з бюджету буде припинено виділення коштів на медичну субвенцію в частині фінансування комунальних закладів охорони здоров’я. Під час засідання виступив й Валерій Шушкевич, уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю, який звернув увагу прем’єр-міністра на дефіцит у країні інактивованої вакцини від поліомієліту і попросив дати доручення щодо вирішення цього питання. Натомість У. Супрун запевнила, що ці вакцини є. Тому прем’єр-міністр повідомив, що зазначене питання додатково буде вивчено в робочому порядку.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»,

фото www.kmu.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

светлана 10.05.2019 11:53
Великолепно ! Чиновники отчитались ,все хорошо.А аптечные работники, которые лицом к лицу с пациентами уже не выдерживают нареканий от пациентов по обеспечению лекарственными средствами по программе "Доступні ліки". Программа зависает, постоянные сбои в работе , образуются очереди и весь негатив выливается на специалиста, который максимально должен быть внимательным при отпуске лекарственных средств и не допустить ошибок,поскольку эта касается здоровья пациентов. И в таком ритме негатива специалисту необходимо выдержать восемь часов работы ежедневно. Нужны не цифры на выписанные и отпущенные рецепты, а объективная работа программы и пути устранения недоработок. Второй месяц работы в муках ада,многочисленные обращения специалистов о некорректной работе программы пока остались без устранения недостатков и организации четкой работы профессионалов аптечных учреждений.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті