Мінцифри пояснює, для чого потрібен унікальний номер запису в реєстрі

03 Грудня 2019 4:37 Поділитися

Міністерство цифрової трансформації Украї­ни (далі — Мінцифри) на власній офіційній сторінці в соціальній мережі пояснило, що таке унікальний номер запису в Реєстрі (УНЗР), у чому його відмінність від реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП) та чим саме він може бути корисний громадянам у майбутньому.

УНЗР — це унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (ЄДДР), тобто цифровий ідентифікатор громадянина, який не є тотожним РНОКПП та виконуватиме інші функції. Так, номер облікової картки платника податків потрібен для ідентифікації платника під час виплати доходів і сплати податків, а УНЗР є ідентифікатором громадянина в ЄДДР, який окрім встановлення особи, надаватиме доступ до державних електронних онлайн-послуг та, імовірно, потребуватиметься для виконання певних дій під час взаємодії з державними органами. Наприклад, з 1 січня 2020 р. УНЗР уже потрібен для подання декларації відповідно до Закону Украї­ни від 14.10.2014 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції».

Мінцифри зазначає, що УНЗР є незмінним, отже, може використовуватися протягом усього життя громадянина. На відміну від РНОКПП, він може належати не тільки повнолітнім громадянам, а й дітям, причому привласнюється з моменту їх народження. Крім того, він містить більшу кількість інформації та завдяки цьому має більший спектр використання — від реєстрації актів цивільного стану й зміни місця проживання до внесення обов’язкових страхових платежів, отримання пенсій до е-декларування. Отже, передбачається, що УНЗР надаватиме громадянам доступ до безлічі електронних сервісів та послуг держави.

На порталі «Дія» (онлайн-портал державних послуг) у рамках послуги «єМалятко» батьки скоро зможуть вносити інформацію про новонароджену дитину до Єдиного державного демографічного реєстру з присвоєнням УНЗР. Після цього вони матимуть доступ до 10 базових послуг, пов’язаних з народженням дитини, які надаватимуться онлайн за заявою.

УЗНР складається з послідовності 8 та 5 цифр, які знаходяться внизу з правої сторони паспорта громадянина Украї­ни у вигляді ID-картки або закордонного паспорта. Він генерується автоматично під час отримання паспорта у форматі ID-картки та біометричного закордонного паспорта, тобто для його отримання необхідно звернутися до Міграційної служби. Перші 8 цифр — дата народження, наступні чотири — код від 0001 до 9999 (для чоловіків код непарний та починається з цифр — 0001; для жінок — парний — 0002), а остання цифра УЗНР є контрольною унікальною цифрою, яка обчислюється за спеціальною формулою. Строк оформлення ID-картки становить від 10 робочих днів (терміново) до 20 робочих днів. Для отримання УЗНР відсутні жодні вікові обмеження.

За матеріалами facebook.com/eGovernanceUkraine
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ирина 04.12.2019 10:56
Не понятно... Это что ИНН??? Или это другой код? Если другой, то зачем ИНН? Почему нельзя присвоить один код для всех людей и процедур?

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті