Парламент прийняв закон щодо скасування державної монополії на виробництво спирту

04 Грудня 2019 2:53 Поділитися

3 грудня 2019 р. Верхов­на Рада України розглянула підготовлений до другого читання законопроєкт від 23.10.2019 р. № 2300 «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового». Нагадаємо, що даний проєкт був поданий до Парламенту за ініціа­тивою Президента України, який наполягав на необхідності ліквідації фундаменту корупційної системи галузі та запровадженні прозорого механізму ліцензування.

Окрім скасування державної монополії на виробництво спирту з 1 січня 2020 р., ним передбачено скасування обмежень на будівництво спиртових заводів, приватизацію наявних заводів і запровадження ліцензування виробництва та оптової торгівлі спиртом. Повідомляється також, що до 1 січня 2024 р. імпорт спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового здійснюється лише державними підприємствами (організаціями), спеціально уповноваженими Урядом. Крім того, законом встановлюється заборона участі в приватизації та оренді державних підприємств — виробників спирту для резидентів іноземної держави, визнаної державою-окупантом та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, та для осіб, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами або діють в їх інтересах.

Також зазначимо, що голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха раніше висловлював занепокоєння щодо редакції проєкту № 2300, яка була підготовлена до першого читання та повідомляв про необхідність її виправлення. Заступник голови зазначеного комітету Роксолана Підласа також зазначала, що деякі питання щодо даного законопроєкту залишаються відкритими.

Однак на засіданні Д. Наталуха повідомив, що Комітет рекомендує прийняти законопроєкт в другому читанні та в цілому як закон з подальшим техніко-юридичним опрацюванням. Після розгляду депутатами правок вони підтримали його 284 голосами. Закон набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 01.07.2020 р., однак наразі його текст не опубліковано.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті