Скасування державної монополії на виробництво спирту — законопроєкт № 2300 прийнято в першому читанні

15 листопада 2019 р. Верховна Рада України розглянула проєкт Закону України від 23.10.2019 р. № 2300 «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового», який підтримав Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

Нагадаємо, що даний проєкт подано в Парламент за ініціативи Президента України Володимира Зеленського, який заявив, що 55% виробництва спирту в Україні перебуває в тіні, а державні спиртові заводи понад 10 років контролюють кримінальні угруповання. Окрім скасування державної монополії на виробництво спирту з 1 січня 2020 р., ним передбачено також скасування обмежень на будівництво спиртових заводів та приватизацію наявних, запровадження ліцензування виробництва та оптової торгівлі спиртом та обмеження його імпорту до 1 січня 2022 р.

Також зазначимо, що напередодні вищезазначеної заяви Президента міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов повідомив про початок передачі найбільшого виробника спирту та спиртовмісної продукції в Україні державного підприємства «Укрспирт» на приватизацію.

Разом з тим голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха після голосування написав на своїй сторінці в соціальній мережі, що в нинішньому вигляді проєкт № 2300 «більше схожий на роздержавлення, а не на демонополізацію», й одним з можливих наслідків його прийняття назвав створення приватної монополії. Тому, за його словами, у Комітету з питань економічного розвитку є декілька моделей того, як виправити запропоновану редакцію й до другого читання більшість його членів працюватимуть над її доопрацюванням. Заступник голови зазначеного комітету Роксолана Підласа також зробила допис, у якому підтримала президентську ініціативу, проте додала, що ключовим лишається питання, чи буде дозволено будівництво нових спиртових заводів одразу або ж буде введено тимчасовий «мораторій» для залучення приватного інвестора в дану галузь економіки.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті