«Україна може стати одним із світових центрів R&D» — Філя Жебровська

До 95-річчя компанії «Фармак» у співпраці з видавництвом «Основи» побачила світ книга «Буде тобі наука: українські вчені, які змінюють світ», автором якої став відомий український журналіст Юрій Марченко. Ця книжка — про науку. Про велич дослідницького пошуку та щастя відкриття. Це біографічні нариси про сучасних українських учених, які сьогодні роблять вагомий внесок у світову науку. Їхніми відкриттями вже користується увесь світ. Серед них — фізики, нанотехнологи, нейрофізіологи, біохіміки, генетики, імунологи та представники інших наук. І молоді, і вже досвідчені — усі вони неймовірно талановиті та цілеспрямовані.

Випускаючи книжку «Буде тобі наука: українські вчені, які змінюють світ», «Фармак» хоче привернути увагу до питання розвитку наукового потенціалу нашої країни. Показати сучасним молодим вченим на прикладі вже відомих, що перспективи для зростання та розвитку є. І можна зробити багато відкриттів і розвиватися у своїй країні, роблячи водночас внесок у світову науку. На жаль, сьогодні розвиток фундаментальної науки все ще не є пріоритетом для України. У проєкті Державного бюджету України на 2020 р. видатки на наукову та науково-технічну діяльність визначені в обсязі 10,1 млрд грн. У 2019 р. ця цифра становила 9,4 млрд грн. Це лише близько 0,24% ВВП, тоді як у європейських краї­нах на розвиток науки виділяється в середньому 2% ВВП. За даними націо­нального наукового фонду США, у рейтингу країн світу за рівнем науково-дослідної активності Україна посідає 42-ге місце. При цьому, за даними Міністерства освіти і науки, частка України в загальносвітовому обсязі наукових публікацій (згідно з базою даних журналу Scopus) залишається дуже низькою — 0,34%. Але кількість публікацій на фінансування досліджень і розробок у розмірі 1 млн дол. США перевищує таку більш розвинених країн. У 2017 р. цей показник в Україні становив 25,78 публікацій на 1 млн дол., а у Швеції, наприк­лад, — усього 2,81 статті.

Проте позитивні зрушення, звичайно, є. Два роки тому в Києві було презентовано результати незалежного аудиту дослідницької та інноваційної системи України. Аудит виконали європейські експерти за ініціативою Міністерства освіти і науки України в межах інструментів політичної підтримки програми «Горизонт–2020». Звіт містив 30 рекомендацій українській владі та науковій спільноті. Українські установи, організації з кожним роком беруть дедалі активнішу участь у програмі «Горизонт–2020». Починаючи з 2014 р. і дотепер, за підсумками 446 конкурсів для 117 українських організацій — учасників програми «Горизонт–2020» передбачено фінансування в сумі 17,232 млн євро для 90 проєктів, 9 з яких координуються українськими організаціями. «Фармак» також став учасником цієї програми, вигравши два гранти від європейського проєкту фундаментальних досліджень на загальну суму більше 500 тис. євро.

«Приємно бачити, що сьогодні світову науку створюють і українські вчені. На їх інтелектуальну працю є попит у всьому світі. Найкращі наукові центри, лабораторії й інститути з величезним задоволенням відчиняють свої двері для наших вчених. І це, без сумніву, захоплює. На жаль, широкому загалу прізвища з цієї книги мало про що говорять, проте у світі їх знають набагато краще. І так не повинно бути! Шукати відповіді на запитання «Чому так сталося?» уже недоречно. На порядку денному має бути інше: як виправити ситуацію? Ми вирішили зробити свій внесок і за допомогою цієї книги розповісти українцям про видатних учених-співгромадян. Я щиро переконана: країна повин­на пишатися тими, хто творить сучасну світову науку. Ця книжка не тільки підкреслює потужний науковий потенціал України. Хотілося б, аби вона також спонукала тих, від кого це залежить, до його повноцінного розкриття, розвитку і, що найважливіше, — збереження. Така потужна наукова школа має стати нашою національною відзнакою на міжнародному рівні й конкурентним чинником у глобальному світі. Чому б Україні не стати одним із світових центрів R&D? За системного державного підходу все вдасться, адже нам не потрібно залучати іноземних учених до себе — ми маємо власних, яким потрібно лише створити належні умови для науково-дослідної роботи. «Фармак» розуміє важливість розвитку науки у краї­ні. Компанія тісно співпрацює з провідними закладами вищої освіти країни. У компанії «Фармак» працюють 150 науковців, з яких 40 кандидатів наук і 5 докторів наук. В інновації та розвиток щорічно «Фармак» інвестує близько 95% прибутку. У цій сумі є й частка інвестицій у науковий розвиток компанії. Уже кілька років «Фармак» проводить «Школу молодого науковця» з прагненням відродити науковий потенціал нашої країни», — зазначила Філя Жебровська, голова наглядової ради АТ «Фармак».

«Ми впевнені, що наука — це цікаво. Історії сучасних українських учених можна розповісти просто й весело. Зрештою, завдяки науці можна змінити світ! Герої книги, яку ми створили спільно з компа­нією «Фармак», між рядками запитують: «Хіба можливо не любити науку?». Ми сподіваємося, що кожен, хто прочитає цю книгу, зможе знайти для себе відповідь на це запитання та знову полюбити наукову працю», — зазначила Богдана Павличко, голова видавництва «Основи».

«Наука — це те, що змінює світ на краще. Сперечатися з цим фактом, мабуть, не буде жоден з нас. Дякуючи цьому проєкту та такій ініціативі компанії «Фармак», я мав можливість поспілкуватися з видатними українськими науковцями, які вже сьогодні змінюють світ. Хочу відзначити, що всі вони в надісланих їм текстах виправляли «я» на «ми», кожного разу підкреслюючи важливість командної роботи. Надзвичайно скромні люди, які зробили так багато — сподіваюся, будуть для всіх нас та читачів книги натхненням на подальшу роботу та розвиток. А також сподіваюся, що ця книга знайде особливий відголосок у серцях молоді для якої, власне кажучи, вона і створена», — наголосив автор Юрій Марченко. Для того щоб широкий загал мав доступ до книги, «Фармак» направить її примірники в бібліотеки, заклади вищої освіти України. Також книга буде у вільному продажу. Усі кошти, зібрані від її продажу, підуть на розвиток української науки через Благодійний фонд «Фармак».

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті