Боротьба з тютюнопалінням: Уряд направив у Парламент законопроєкт

26 Грудня 2019 4:58 Поділитися

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що 24 грудня під час засідання Уряд схвалив проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо адаптації законодавства до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту (щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну)». Його розроблено в рамках реалізації Рамкової конвенції боротьби проти тютюну та на виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Він має на меті посилити боротьбу з курінням, заповнити прогалини в українському законодавстві, встановити вимоги до обігу електронних сигарет та новітніх тютюнових виробів в Україні.

Зокрема, ним МОЗ пропонує заборонити всі смакові добавки, які роблять сигарети «смачними» та заохочують неповнолітніх та молодих людей до куріння. До заборонених речовин віднесено:

  • додатки, що мають властивості робити дим кольоровим;
  • смако-ароматичні додатки в будь-яких компонентах, таких як фільтри, папір, пакування, капсули, або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак або інтенсивність диму;
  • кофеїн, таурин чи інші домішки, які можуть асоціюватися з бадьорістю;
  • вітаміни, які помилково можуть спровокувати думки щодо користі сигарет і смакові домішки в сигаретах.

Також зміни стосуються й вимог до маркування тютюнових виробів. Графічні попередження про шкоду куріння пропонується замінити на європейські, які серед іншого займатимуть значно більшу частину упаковки сигарет — 65%. Більше того, буде здійснюватися постійна щорічна ротація медичних графічних попереджень.

Правила до попередження про небезпеку для здоров’я запроваджуються для всіх видів тютюнових виробів, електронних сигарет та заправних контейнерів (30% загальної площі).

У рекламі тютюнових виробів пропонується заборонити натяки на меншу шкідливість, інакший смак або добавки, які зменшують негативний вплив на довкілля, а також заборонятиметься використання можливих позитивних асоціацій тютюну з бадьорістю, здоров’ям, силою чи молодістю.

Проєкт закону також забороняє вироблення «міцних» сигарет. Це сигарети, в яких показники вмісту нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму однієї сигарети перевищують: нікотину — 1,0 мг, смоли — 10 мг, монооксиду вуглецю — 10 мг.

Оновлена термінологія для кращого контролю

Проєктом закону розширюється перелік тютюнових виробів, що дозволяє контролювати їх розповсюдження, рекламу та пакування. Серед переліку є такі види: жувальний, нюхальний, тютюн для самокруток, люльок, для кальяну та перорального вживання.

Крім тютюнових виробів, проєкт закону запроваджує визначення трав’яного виробу для куріння. Це виріб на основі рослин, трав або фруктів, що не містить тютюну, який можна споживати через процес згоряння.

Документ також передбачає визначення новітніх тютюнових виробів (наприклад так званих тютюнових виробів для електричного нагрівання) — нових девайсів, які набули значної популярності на українському ринку. Це тютюновий виріб, який не входить до таких визначень, як сигарети, тютюн для самокрутки, тютюн для люльки, тютюн для кальяну, сигари, сигарили, жувальний тютюн, нюхальний тютюн і тютюн для перорального вживання. Таким чином, оновлене законодавство дозволить контролювати обіг та рекламу новітніх тютюнових продуктів.

Окрім цього, пропонується врегулювати поняття «електронна сигарета», популярність яких в Україні зростає, зокрема і вейпу, серед молоді. За даними дослідження GYTS 2017, більше 18% школярів віком 13–15 років споживають е-сигарети. Хоча нещодавно повідомлялося про 33 випадки смерті в США, які пов’язують з курінням е-сигарет (вейпів).

У документі дається визначення для е-сигарет відповідно до правил в ЄС: це виріб, який можна використати для споживання пари, яка містить нікотин, через мундштук, або будь-який компонент цього виробу, в тому числі картридж, резервуар та пристрій без картриджа чи резервуара.

Це дозволить зобов’язати виробників і продавців нікотиновмісних продуктів дотримуватися правил маркування, реклами та розповсюдження, які затверджені для традиційних сигарет, а також щорічно звітувати органам державної влади про склад таких виробів.

Законопроєктом пропонується зобов’язати виробників тютюнових виробів щороку подавати до МОЗ інформацію про:

а) перелік усіх інгредієнтів, що використовуються у виробництві тютюнових виробів, та їх кількість у порядку зменшення маси кожного інгредієнта, що входить до складу тютюнових виробів;

б) рівень викидів смоли, нікотину, монооксиду вуглецю в димі сигарет;

в) інформацію про інші викиди та їх граничні рівні. МОЗ України буде зобов’язане оприлюднювати цю інформацію для громадськості.

За матеріалами moz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті