Набули чинності зміни до Порядку визначення розміру реімбурсації ліків

02 Січня 2020 3:58 Поділитися

На сайті Парламенту повідомляється, що 26 грудня набула чинності постанова КМУ від 27.11.2019 р. № 1069, якою вносяться зміни до Порядку визначення розміру реімбурсації лікарських засобів, затвердженого постановою КМУ від 17.03.2017 р. № 152. Документ набув чинності у зв’язку з опублікуванням в газеті «Урядовий кур’єр» від 26.12.2019 р. № 248.

Нагадаємо, зміни стосуються формування Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (далі — Реєстр).

Відтепер для формування нового Реєстру Національна служба здоров’я України (НСЗУ) розміщуватиме оголошення про прийом заяв на включення лікарських засобів до Реєстру саме наступного дня після оприлюднення МОЗ Реєстру граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби. Форму даної заяви затверджуватиме НСЗУ і розміщуватиме її в оголошенні про прийом заяв на включення лікарських засобів до Реєстру (далі — заява). Після цього власникам реєстраційних посвідчень або їх уповноваженим представникам надано 7 робочих днів для подачі документів.

Окрім цього, відтепер разом з іншими документами заявники подаватимуть зобов’язання здійснювати постачання лікарського засобу в Україні протягом заявленого строку за ціною, зазначеною в Реєстрі, яке складатиметься за формою, визначеною в оголошенні НСЗУ. Також вони подаватимуть зобов’язання забезпечити безперебійну наявність лікарського засобу на території України протягом строку дії Реєстру, яке теж складатиметься за формою, розміщеною в оголошенні НСЗУ.

Подані від заявників документи НСЗУ перевірятиме протягом 5 робочих днів і публікуватиме на своєму офіційному вебсайті попередні результати щодо включення лікарських засобів до Реєстру (у формі Реєстру). Після цього заявникам надається 5 робочих днів для звернення до НСЗУ щодо зниження оптово-відпускної ціни свого лікарського засобу, яка в перерахунку на добову дозу дорівнюватиме оптово-відпускній ціні за добову дозу препарату, що підлягає реімбурсації без доплати, з аналогічною міжнародною непатентованою назвою та формою випуску. Для цього вартість добової дози такого лікарського засобу згідно з опублікованими попередніми результатами не повинна перевищувати вартості добової дози лікарського засобу, що підлягає реімбурсації без доплати, більше ніж на 10%.

Протягом цього строку заявники можуть звернутися до НСЗУ щодо виправлення технічних помилок (крім помилки щодо розміру оптово-відпускної ціни лікарського засобу) у попередніх результатах щодо включення лікарських засобів до Реєстру в разі їх наявності.

Таким чином, проміжна редакція Реєстру, до якої вносилися зміни і затверджувалася нова редакція, більше не оприлюднюватиметься. У зв’язку з цим Реєстр щороку оновлюватиметься не в січні та липні, а лютому та серпні.

Отримані від заявників пропозиції до попередніх результатів НСЗУ оброблятиме протягом 5 робочих днів і подаватиме до МОЗ пропозиції щодо включення торгової назви лікарського засобу до Реєстру. В свою чергу, МОЗ після отримання цих пропозицій матиме 10 робочих днів для прийняття рішення про включення торгової назви лікарського засобу до Реєстру та затвердження його відповідним наказом, який оприлюднюватиметься на сайті Міністерства.

Як і раніше, аптекам та аптечним пунктам дозволятиметься протягом 30 календарних днів з дати затвердження МОЗ оновленого Реєстру завершити реалізацію закуплених до зазначеної дати лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, відповідно до цін та у порядку, що діяли до дати затвердження МОЗ оновленого Реєстру.

Зауважимо, що Реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, на основі якого виробники подають заяви на включення їх ліків до нової редакції Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки», оновлюється двічі на рік у перший робочий день січня та липня поточного року. Тому на відповідний наказ слід очікувати найближчим часом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті