Чи можуть блокатори бета-адренорецепторів уповільнити поширення раку?

27 Січня 2020 11:34 Поділитися

Нове дослідження Університету Монаш (Monash University), Австралія, показало, що антистресові препарати, відомі як блокатори бета-адренорецепторів, можуть уповільнити поширення раку в організмі.

Дослідження, результати якого були опубліковані у виданні «Clinical Cancer Research», уперше продемонструвало, що блокатори бета-адренорецепторів зупиняють поширення ракових клітин в організмі у жінок з раком молочної залози.

У рандомізованому контрольованому дослідженні за участю 64 жінок застосовували або пропранолол — блокатор бета-адренорецепторів, показаний для лікування серцевих захворювань і тривожних розладів, або плацебо. Спостереження за станом жінок тривало з моменту встановлення діагнозу до операції з видалення раку молочної залози.

Результати дослідження показали, що лише один тиждень терапії блокаторами бета-адренорецепторів інгібував інвазію раку, забезпечуючи захисну дію проти поширення раку.

Вчені вважають, що отримані дані підтверджують необхідність проведення більш великих клінічних досліджень, які можуть довести, що блокатори бета-адренорецепторів поліпшують виживаність після діагностики раку.

Головний автор дослідження, доцент Еріка Слоун (Erica Sloan), зазначила: «Ми знаємо, що стрес активує реакцію «бийся або біжи», а для пацієнтів з раком час від діагностики до операції може бути як стресовим, так і емоційним. Наше дослідження виявило, що реакція «бийся або біжи» може посилювати метастазування, сприяючи поширенню раку у всьому організмі. Ми використовували ці знання, перепрофілювавши дію вже існуючих лікарських засобів. Нашою метою було визначити, чи зможемо ми зупинити поширення ракових клітин в організмі. Ми виявили, що блокатори бета-адренорецепторів, які усувають реакцію на стрес, також пригнічують інвазію раку».

За матеріалами www.pharmatimes.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті