Нове дослідження виявило клітини, пов’язані з хворобою Альцгеймера й аутизмом

23 Березня 2020 2:23 Поділитися

У новому дослідженні вчених з Інституту Сенгера (Wellcome Sanger Institute), Великобританія, виявлено клітини, які можуть бути пов’язані як з хворобою Альцгеймера, так і з аутизмом.

Клітини, виявлені в корі головного мозку мишей, називаються астроцитами. Ці клітини більш різноманітні, ніж вважалося раніше. Були виявлені виражені шари астроцитів по всій корі головного мозку людини.

Публікація в журналі «Nature Neuroscience», присвячена вивченню архітектури головного мозку, є найглибшим дослідженням у своїй царині й «повинна змінити погляди вчених на головний мозок і роль таких клітин, як астроцити».

«Відкриття того факту, що астроцити організовані в шари, які схожі, але не ідентичні нейронним шарам, змінює наш погляд на структуру головного мозку ссавців. Структуру кори головного мозку вже не можна розглядати просто як структуру нейронів. Якщо ви хочете правильно зрозуміти, як працює наш мозок, ви повинні подумати, як організовані астроцити і яку роль вони відіграють», — пояснив головний автор дослідження доктор Омер Байрактар ​​(Omer Bayraktar).

Незважаючи на велику кількість даних про функціонування нейронів і організації нейронів у шари, до цього часу було проведено мало досліджень, присвячених властивостям гліальних клітин у різних шарах. І це незважаючи на дослідження останніх 20 років, які показали, що гліальні клітини є ключовими гравцями в розвитку і функціонуванні головного мозку, а також багатообіцяючими факторами для кращого розуміння механізму розвитку неврологічних розладів.

За матеріалами www.pharmatimes.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*