SARS-CoV-2 не був створений людиною: результати нового дослідження

27 Березня 2020 5:06 Поділитися

Нове дослідження показало, що SARS-CoV-2, новий коронавірус, який викликає захворювання COVID-19, є результатом природного процесу еволюції, а не продуктом лабораторної інженерії. Результати дослідження опубліковані в журналі «Nature Medicine»

Крістіан Андерсен (Kristian Andersen), доктор філософії, доцент кафедри імунології та мікробіології в Науково-дослідному інституті Скріппса (Scripps Research Institute), США, і головний автор дослідження зазначає, що з самого початку спалаху COVID-19 вчені намагалися розібратися з походженням вірусу, який викликав це захворювання.

Спочатку експерти пов’язували вірус з ринком морепродуктів в Ухані, Китай, у той час як більш пізні дослідження показали, що причиною поширення вірусу серед людей могли стати ящери, які були об’єктами контрабандної торгівлі.

Щоб оцінити походження нового вірусу, дослідники порівняли каркас SARS-CoV-2 з іншими вірусами, які зазвичай вражають кажанів і ящерів. К. Андерсен і його команда провели це дослідження, використовуючи дані генетичного секвенування, які надали китайські вчені.

К. Андерсен і його команда також розглянули шиповидні білки — особливість, яку коронавіруси використовують для зв’язування з мембраною клітин людини або тварини.

Розвіювання чуток про SARS-CoV-2

У ході нового дослідження вчені розглянули 2 компонента шиповидних білків вірусу SARS-CoV-2: рецептор-зв’язуючу ділянку, яка замикається на здорових клітинах господаря, та ділянку рестрикції, яка відкриває вірус і дозволяє йому проникати в клітку господаря.

Для зв’язування з клітинами господаря шиповидним білкам необхідний рецептор, який розташовується на мембрані клітин і називається ангіотензинперетворюючий фермент 2 (angiotensin-converting enzyme 2 — ACE2).

Учені встановили, що рецептор-зв’язуюча ділянка шиповидних білків SARS-CoV-2 еволюціонувала таким чином, щоб найбільш ефективно націлюватися на рецептори ACE2. Такий еволюційний процес швидше є результатом природного відбору, ніж генної інженерії.

Молекулярна структура каркаса SARS-CoV-2 також підтверджує це відкриття. За словами дослідників, якби перед вченими дійсно стояла мета спеціально розробити патогенний вірус, то відправною точкою для них був би каркас іншого вірусу з сімейства коронавірусів.

Однак каркас SARS-CoV-2 сильно відрізнявся від інших коронавірусів і більш схожий на родинні віруси кажанів і ящерів.

«Ці 2 особливості вірусу SARS-CoV-2  — мутації в рецептор-зв’язуючій ділянці шиповидних білків і його виразний каркас — виключають лабораторні маніпуляції як потенційну причину виникнення SARS-CoV-2. Порівнюючи наявні дані про послідовність генома для відомих штамів коронавірусу, ми можемо точно визначити, що SARS-CoV-2 виник у результаті природних процесів», — пояснює К. Андерсен.

Джозі Голдінг (Josie Golding), доктор філософії, яка очолює боротьбу з епідемією в Wellcome Trust, дослідницькій благодійній організації, що базується в Лондоні, Великобританія, не брала участі в дослідженні, але коментує його значення: «Отримані результати вкрай важливі для того, щоб на основі фактичних даних розвіяти чутки про поширення вірусу SARS-CoV-2».

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті