Компанія Vir Biotechnology планує вже за декілька місяців почати клінічні дослідження препаратів для лікування COVID-19

30 Березня 2020 11:40 Поділитися

Компанія Vir Biotechnology оголосила, що виявила декілька кандидатів у препарати на основі моноклональних антитіл людини (mAb), які нейтралізують вірус COVID-19.

«Ми задоволені швидкістю нашого прогресу і раді якнайшвидше розпочати клінічні дослідження наших двох кандидатів у препарати, — зазначив Джордж Скенгос (George Scangos), генеральний директор Vir Biotechnology. — Припинення розповсюдження  COVID-19 потребуватиме комбінації методів профілактики та лікування. У Vir Biotechnology нам пощастило, що наша існуюча платформа з розробки антитіл дозволила нам швидко розпочати створення ліків від COVID-19, і ми маємо внутрішні та партнерські можливості для роботи над багатьма підходами».

Vir Biotechnology сподівається, що дослідження кандидату в препарати за участю людей можуть розпочатися протягом 3–5 міс. Здатність цього антитіла нейтралізувати вірус COVID-19 була підтверджена в двох різних лабораторіях. Антитіло зв’язується з епітопом на COVID-19, який є спільним і для вірусу SARS, що вказує на те, що цей епітоп є високо консервативним. Vir Biotechnology вважає, що це дозволить знизити ризик мутацій вірусу, що можуть зробити його нечутливим до нових ліків.

При конструюванні антитіла Vir Biotechnology намагалася продовжити період його напівжиття, для того щоб ліки забезпечували захист якнайдовше. Ще одна зміна, внесена у конструкцію антитіла, спрямована на забезпечення формування довготривалого імунітету. Ця зміна надає антитілу можливість функціонувати профілактично, терапевтично і бути здатним викликати тривалий імунітет (тобто функціонувати як в якості ліків, так і в якості вакцини).

Провідний кандидат в препарати буде досліджуватися у двох версіях – зі зміною, що зумовлює вакцинні функції, та без неї. Крім того, Vir Biotechnology виявила додаткові антитіла, які зв’язуються з різними сайтами на поверхні вірусу, і тому вони мають потенціал для застосування в поєднанні з головним кандидатом.

Компанія продовжує пошук додаткових антитіл до COVID-19, SARS та інших коронавірусів. Ці антитіла можуть також бути кандидатами у препарати для подолання тривалої пандемії COVID-19, а також спалахів коронавірусу, які можуть виникнути у майбутньому. Довгострокова мета Vir Biotechnology полягає у виявленні пан-коронавірусних антитіл, які можуть бути ефективними проти більшості або всіх представників сімейства коронавірусів. Vir Biotechnology застосувала цей самий підхід при розробці VIR-2482, антитіл проти грипу А, який компанія розробляє для його профілактики.

За матеріалами www.vir.bio

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*