Тимчасове звільнення фармпродукції від обкладення ПДВ: «Правовий Альянс» роз’яснює нові положення законодавства

2 квітня набув чинності Закон Украї­ни від 30 березня 2020 р. № 540-IX, яким звільняються від обкладення податком на додану вартість (ПДВ) операції з постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів за переліком, затвердженим постановою КМУ № 224. При цьому відповідним положенням уточнюється, що ця норма застосовується до операцій, здійснених починаючи з 17 березня 2020 р. У зв’язку із цим в аптечних закладів виникає ряд питань. Зокрема:

1. Чи потрібно/можна списувати нарахований ПДВ за вже отриманий/проданий товар?

2. Яким чином бухгалтерам врегулювати питання списання ПДВ з Державною податковою службою України у зв’язку із застосуванням РРО та отриманням податкової фіскальної звітності з цінами, у яких враховано ПДВ?

3. Чи варто аптекам дочекатися надходження товару без ПДВ від постачальників і не робити ніяких списань заднім числом?

Відповіді дає:

Олексій Бежевець, партнер Юридичної компанії «Правовий Альянс».

Оскільки пільговий режим щодо обкладання ПДВ діє з 2 квітня 2020 р., то з цієї дати платники ПДВ, що реалізовували пільговий товар, не повинні були нараховувати ПДВ. Таким чином, необхідно провести коригування нарахованих ПДВ-зобов’язань за період з 2 квітня та після цієї дати. Коригування нарахованих ПДВ-зобов’язань слід провести у порядку, що передбачений для операцій, для яких після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін (п. 192.1 Податкового кодексу України).

Підґрунтя: проаналізуємо положення нового закону. «Тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, у якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України. У разі здійснення операцій, звільнених відповідно до цього пункту, положення пункту 198.5 статті 198 цього кодексу та положення статті 199 цього кодексу не застосовуються щодо таких операцій. Норми цього пункту застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17 березня 2020 року».

Таким чином, системний аналіз закону дає змогу дати відповіді на питання:

Що звільняється від ПДВ? Операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів, перелік яких визначений постановою КМУ від 20.03.2020 р. № 224 (хоча її назва не точно відповідає назві, яка передбачена законом, іншої наразі немає — і ми виходимо з можливості застосування саме цього переліку).

Як зазначено в примітках до цієї постанови, основною підставою для звільнення від ПДВ є відповідність таких товарів назві товару (медичного виробу, основного компонента) міжнародному непатентованому найменуванню (назві) лікарського засобу, яке зазначено в переліку.

У який період діє пільга? З 17 березня цього року до останнього дня місяця, у якому завершиться дія карантину, встановленого КМУ. Наразі це 30 квітня 2020 р. Тобто ПДВ не нараховується на операції з вказаними товарами, які відбулися в цей період часу. Звісно, якщо КМУ продовжить дію карантину (що ймовірно) — строк буде іншим.

Що означає звільнення від обкладання ПДВ? Платники податків (фактично — сторони відповідних операцій із зазначеними товарами) не нараховують податкові зобов’язання та не складають/реєструють відповідні податкові накладні під час здійснення операцій з цими товарами у вказаний період часу.

Відповідь на питання, зазначене вище, буде наступною. Якщо операції з постачання в аптечний заклад відповідних товарів мали місце раніше, ніж 17 березня (тобто відповідні податкові зобов’язання/кредит з ПДВ виникли до 17.03.2020 р.), обкладення ПДВ цих операцій здійснюється за загальними правилами згідно з Податковим кодексом України. Якщо ж після — ПДВ немає (ні кредиту, ні зобов’язань). Тобто у разі якщо платник податку здійснює реалізацію «раніше закуплених і зараз звільнених від ПДВ медикаментів» у період з 17.03.2020 до 30.04.2020 р., то такий платник зобов’язаний нараховувати ПДВ на операції такої поставки, оскільки він отримав податковий кредит у період придбання цих медикаментів до періоду дії вказаної пільги з ПДВ.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Eugene 08.04.2020 12:05
Позиція цікава, хоча і помилкова. Питання до автора: 1. Яким чином Ви дійшли висновку, що має застосовуватись ПКМУ № 224? Обгрунтування: тому що іншого переліку немає - не катить...не змушуйте мене пояснювати чому, гадаю, що ви розумієте. 2. Яким чином Ви дійшли висновку, що звільнення діє до 30 квітня 2020 року (якщо каратнти не буде продовжено)? Чому не аналізуєте п. 37 розділу І Закону № 540? 3. Чому Ви вважаєте, що дія пільги починається з 17 березня 2020 року? Дія пільги починається відтоді, коли було визначено об'єкт, до якого вона має бути застосована, ні?
Артем 08.04.2020 12:22
"71. Тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України. Постанова 224 від 20 березня 2020 р. № 224: Про затвердження переліку лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), які звільняються від сплати ввізного мита та операції з ввезення яких на митну територію України звільняються від оподаткування податком на додану вартість Данный документ содержит только перечень товаров, которые освобождаются от оплаты налога при ввозе. Других принятых документов нет.
Наталя 08.04.2020 2:30
у 540 законі чітко вказано, що КМУ повинен затвердити перелік на виконання саме цього закону. А 224 перелік затверджений щодо іншого закону - закону 530, тобто не можна застосувати 224 Перелік, а необхідно очікувати нового затвердження чи внесення змін в існуючи. Доти, доки цього не буде - не має юридичних підстав для звільнення від ПДВ операцій для постачання на території України.
Роман 08.04.2020 3:19
Дуже спірна позиція. По-перше, ПКМУ 224 врегульовує питання імпорту лікарських засобів і, керуючись поданою думкою від ПДВ звільняються виключно імпортовані лікарські засоби, що, безумовно, є дискримінацією вітчизняних виробників. Окрім цього, не можна відкидати назву ПКМУ 224, що так вільно здійснює автор, оскільки назва НПА відсилає нас до предмету регуляції і як бачимо, питання перепродажу товару на території України не підпадають до предмету регулювання ПКМУ 224. По-друге, трактування норм ПКУ теж викликає сумнів, оскільки слід пам'ятати, що пп. 194.1.1 ст. 194 ПКУ вказує, що ПДВ додається до ціни товару, тобто зміна ціни за п. 192.1 відсутня, оскільки змінюється ставка непрямого податку. Для звільнення лікарських засобів від ПДВ за відповідною нормою Закону, необхідно мати окремий перелік товарів, який буде затверджено КМУ, згідно Закону 540-ІХ. При цьому, слід звернути увагу, що такий НПА буде передбачати перелік товарів, серед яких будуть лікарські засоби.
ОляПолякова 08.04.2020 3:30
Не согласна с автором статьи, Перечень 224 принят во исполнение Закона№ 530, а не 540. Кроме того, название и текст Постановы оперирует исключительно такими формулировками, как: ввозная пошлина и операции по ввозу на таможенную территорию, т.е. исключительно операции по импорту продукции. где предусмотрено распространение Перечня 224 на поставки по Украине? Ответ- нигде. Скорее всего налоговые органы будут применять именно такой подход при проверках и возможно доначислят обязательства по НДС ввиду отсутствия списка по операциям НА таможенной территории Украины.
карина 13.04.2020 11:36
Відкрийте сайт ДПС і почитайте офіційне роз*яснення з цього питання. Без фантазій продавайте людям дешевше,без ПДВ по переліку 224.
Елена 15.04.2020 4:54
Поясніть будь-ласка яким чином аптека може підтвердити, що препарат саме для лікування коронавірусу? Зокрема інсуліни та препарати за програмою "Доступні ліки". Особливо те, що не всі препарати з постанови входять до переліку з постанови. Тобто половина списка інсулінів за ставкою 7%, половина без ПДВ?, частина "доступних ліків" за ставкою 7%, частина без ПДВ? Є пацієнти, які системно приймають плакневіл з підтвердженим діагнозом "червоний вовчак" , як з цим бути???
Карен Завенович 16.04.2020 9:26
Офіційне роз'яснення не є нормативним документом, а лише окремою думкою фахівця, яка може змінюватися відповідно до обставин і відповідно не може розглядатися як нормативний документ.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті