Атеросклероз швидко розвивається у віці 40–50 років: дані нового дослідження

21 Квітня 2020 12:44 Поділитися

Дослідження, результати якого опубліковані у виданні «Journal of the American College of Cardiology», показало, що жирові бляшки в артеріях, які постачають кров до серця, головного мозку та кінцівок, швидко формуються у людей віком 40–50 років.

Хвороба серця й атеросклероз

За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), атеросклероз виникає, коли відкладення холестерину й інших речовин накопичуються у стінках артерій, що призводить до звуження цих судин.

Звуження судин може зумовити зменшення кровотоку або, у крайньому разі, повного його блокування. Коли звуження відбувається в артеріях, які постачають кров до серця, це називається ішемічною хворобою серця. Симптоми можуть включати біль у грудях, слабкість, запаморочення, біль у руках і задишку.

У підсумку такий стан може призвести до ослаблення серцевого м’яза людини, що, у свою чергу, пов’язано з ризиком розвитку серцевого нападу.

Фактори ризику розвитку ішемічної хвороби серця включають куріння, цукровий діабет, надмірну масу тіла або ожиріння, нездорове харчування і наявність родичів із серцевими захворюваннями.

Швидкий розвиток атеросклерозу

У новому дослідженні вчені проаналізували дані за 10 років, отримані від 4200 здорових чоловіків і жінок середнього віку.

Вчені виявили, що процес утворення жирових бляшок прискорюється у віці 40–50 років.

Доктор Борха Ібаньєс (Borja Ibañez), директор з клінічних досліджень Національного дослідницького центру серцево-судинних захворювань (Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares — CNIC) у Мадриді, Іспанія, зазначив: «Це перше дослідження, у якому аналізується прогресування атеросклерозу з частими інтервалами. Раніше вважалося, що хвороба прогресує дуже повільно — протягом усього життя. Проте нові дані свідчать про те, що атеросклероз прогресував дуже швидко у 40% учасників дослідження. Далі вчені мають дізнатися, чи пов’язана ця прогресія з подальшими серцево-судинними подіями. До сих пір швидкість прогресування атеросклерозу не була фактором оцінки індивідуального ризику розвитку цієї патології».

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті