Відпуск лікарських засобів без ПДВ в аптеках — Володимир Руденко

У період пандемії коронавірусу, що вирує сьогодні у світі, особливо важливо забезпечити доступ пацієнтів до належної медичної допомоги та лікарських засобів. Задля покращення доступності та зниження вартості останніх керівництвом країни було прийнято ряд законодавчих ініціатив.

Серед них Закон України від 30 березня 2020 р. № 540-IX (далі — Закон), яким звільняються від обкладення податком на додану вартість (ПДВ) операції з постачання на митній території України лікарських засобів, медичних виробів та або/медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Здавалося б, прекрасна ініціатива, проте є декілька «але». Перше — не визначено перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, що відповідають вимогам цього закону.

Так, Державна податкова служба (ДПС) України оприлюднила роз’яснення, відповідно до якого серед іншого даним законом звільнено від оподаткування податком на додану вартість (ПДВ) операції з постачання на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), за переліком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2020 р. № 224.

Проте постанова КМУ № 224 стосувалася лише ввезення товарів на митну територію України, а не постачання таких усередині країни. 15 квітня набула чинності постанова КМУ від 08.04.2020 р. № 271, якою, окрім іншого, вносяться зміни до постанови КМУ № 224 з метою врегулювання питання звільнення операцій з ввезення та постачання лікарських засобів та медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Тобто 15 квітня невідповідність підзаконних актів закону було вирішено. Проте на практиці залишається відкритим питання: відпуск без ПДВ мав здійснюватися з 17 березня, як це передбачено законом, чи з 15 квітня, коли постанова КМУ № 271 набула чинності?

Наразі єдиної позиції немає навіть серед представників юридичної сфери. Так, на практиці виробники та дистриб’ютори з 15 квітня почали відпускати товар аптекам без ПДВ. Відповідно, аптеки цей товар відпускають пацієнтам також без ПДВ.

Що ж стосується залишків товару, що були поставлені в аптеку з 17 березня та підпадають під зазначений перелік, то поки що єдиної відповіді в аптечних закладів також немає. З цього питання необхідні роз’яснення Державної податкової служби щодо дій аптек в умовах, що утворилися.

Ми триматимемо руку на пульсі подій та інформуватимемо професійну громадськість щодо рішення з цих питань.

Володимир Руденко,
директор громадської спілки «Аптечна професійна асоціація України»

З офіційним роз’ясненням Державної податкової служби України щодо звільнення від оподаткування ПДВ ліків та медичних виробів можна ознайомитися за посиланням.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті