Як прийом іАПФ / впливає на виживаність пацієнтів з артеріальною гіпертензією та COVID-19?

24 Квітня 2020 12:43 Поділитися

Госпіталізовані пацієнти з COVID-19 та артеріальною гіпертензією, які отримували лікування інгібіторами ангіотензинперетворюючого ферменту (іАПФ) / блокаторами рецептора для ангіотензину (БРА), мали значно кращу виживаність порівняно з аналогічними пацієнтами з COVID-19 та артеріальною гіпертензією, які не приймали ці препарати. Відповідні результати було отримано в ході обсерваційного клінічного дослідження проведеного китайськими вченими, у якому прийняли участь майже 3,5 тис пацієнтів із 10 медичних центрів, що були госпіталізовані у період з грудня 2019 р. по лютий 2020 р.

Серед пацієнтів з артеріальною гіпертензією, госпіталізованих із COVID-19, стаціонарне лікування іАПФ/БРА було пов’язано з меншим ризиком смерті від усіх причин, порівняно з такими ж пацієнтами, що не отримували іАПФ/БРА протягом 28 днів. Таким чином, прийом іАПФ/БРА у стаціонарі пацієнтами з артеріальною гіпертензією та COVID-19 не підвищує ризик смерті для цієї категорії хворих. Отримані результати надають додаткову доказову базу для нещодавніх рекомендацій провідних кардіологічних товариств, серед яких Американський коледж кардіології (American College of Cardiology), Американська асоціація серця (American Heart Association), Товариство серцевої недостатності Америки (Heart Failure Society of America) та Європейського товариства кардіології (European Society of Cardiology), що радять не відміняти прийом іАПФ/БРА пацієнтами з артеріальною гіпертензією при виявленні зараження/ наявності ризику зараження COVID-19.

У дослідженні прийняли участь 1128 пацієнтів з артеріальною гіпертензією в анамнезі, у тому числі 188 (17%), які отримували препарат іАПФ/БРА під час госпіталізації. Під час спостереження протягом 28 днів померло 99 (9%), у тому числі 7 смертей серед 188 (4%) пацієнтів, які отримували іАПФ/БРА, та 92 (10%) випадки смерті серед 940 пацієнтів з артеріальною гіпертензією, що не отримували цих препаратів. Таким чином, вченими було показано, що лікування іАПФ/БРА повязане із статистично значущим зниженням ризику смерті на 58% порівняно з пацієнтами, що не отримували ці препарати. При цьому у пацієнтів з артеріальною гіпертензією спостерігається статистично значуще підвищення ризику смерті від усіх причин на 41% порівняно з пацієнтами без артеріальної гіпертензії.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*