Який матеріал найкраще підходить для саморобних масок?

13 Травня 2020 3:50 Поділитися

Команда дослідників стверджує, що знайшла найбільш підходящий склад матеріалу для пошиття саморобних масок.

Центри з контролю і профілактики захворювань (Centers for Disease Control and Prevention — CDC), США, недавно оновили свої рекомендації з використання масок для обличчя під час пандемії COVID-19.

В оновленій настанові рекомендується носити тканинне покриття або маску в ситуаціях, коли важко підтримувати соціальну дистанцію. Наприклад, під час здійснення покупок.

Однак дослідження, у ході якого з′ясовували, чи можуть багаторазові маски з тканини уповільнити поширення нового коронавірусу, продемонструвало суперечливі результати.

Наприклад, деякі недавні дослідження показують, що багаторазові маски з бавовни можуть бути неефективними при фільтрації крапель, що містять вірус SARS-CoV-2, який викликає COVID-19.

Чи можуть інші матеріали виявитися більш ефективними? Це питання, на яке вчені з Чиказького університету (University of Chicago) і Аргонської національної лабораторії (Argonne National Laboratory), США, прагнули дати відповідь за результатами нового дослідження.

Результати нового дослідження, представлені в журналі «ACS Nano», дозволяють припустити, що певні комбінації тканин можуть у тій чи іншій мірі зупинити поширення нового коронавірусу.

Результати дослідження

У своєму дослідженні команда експериментувала з різними зразками бавовни, шифону, фланелі, шовку, спандекса, сатину і поліестеру — самостійно і в комбінаціях.

Основним предметом вивчення науковців було питання: чи може тканина фільтрувати крихітні частинки аерозолю. Таке завдання пов’язане з переконанням вчених, що SARS-CoV-2 може поширюватися не тільки через краплі — наприклад, від кашлю, — але також через дрібні частки, які розповсюджуються, коли люди просто дихають.

Команда вчених роздувала частинки розміром від 10 нанометрів до 6 мікрометрів на різні зразки тканини зі швидкістю повітряного потоку, яка аналогічна швидкості дихання людини в спокої.

Дослідники виявили, що лист з щільно сплетеної бавовни — 600 ниток на дюйм — плюс 2 листи шифону з поліестеру і спандексу, мабуть, є найбільш ефективною комбінацією, яка дозволяє фільтрувати 80–99% частинок залежно від їх розміру.

Вчені навіть припускають, що продуктивність цієї комбінації можна порівняти з характеристиками масок N95, які використовуються медичними працівниками.

За словами дослідників, інші комбінації тканин, які також добре себе зарекомендували, — це щільно сплетена бавовна плюс натуральний шовк або фланель, а також стьобані ковдри з бавовни і поліестеру.

Дослідники пояснюють, що комбінації, що включають тканину з щільним переплетенням, наприклад, бавовну, і тканину, яка може утримувати статичний заряд, наприклад, шовк, імовірно, ефективні, тому що вони забезпечують подвійний бар’єр: механічний і електростатичний.

Проте, вчені підкреслюють, що зазори, які утворюються між контуром обличчя і маскою (наприклад у разі неправильної її посадки) значно впливають на ефективність будь-якого виробу для захисту.

У майбутніх дослідженнях вчені планують звернути увагу на інші потенційно важливі фактори, у тому числі на вплив вологості на характеристики маски і на те, чи може повторне використання і прання домашніх масок знизити їх ефективність.

За матеріалами www.medicalnewstoday.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті