Численні повідомлення про шкірний висип, пов’язаний з COVID-19

12 Травня 2020 1:45 Поділитися

У всьому світі з’являються численні повідомлення про шкірний висип у пацієнтів з COVID-19.

Висип може приймати різні форми — деякий з’являється у вигляді крихітних червоних плям, а інший — у вигляді більш плоских або опуклих вогнищ. Деякий виглядає як вулик, а інші схожі на прояви, які з’являються при обмороженні.

Однак ще занадто рано говорити про те, чи дійсно цей висип викликаний новим коронавірусом чи пов’язаний з іншими факторами. «Це дійсно питання на мільйон доларів», — зазначила доктор Канаді Шинкай (Kanade Shinkai), професор дерматології в Каліфорнійському університеті (University of California), США, та головний редактор журналу «JAMA Dermatology».

К. Шинкай зазначає, що сьогодні незрозуміло, чи є ураження шкіри, які відмічають при COVID, насправді прямим проявом вірусу, або їх виникнення пов’язано із зазвичай посиленою роботою імунної системи.

Також К. Шинкай і її колеги припускають, що деякі види висипу можуть бути пов’язані з ускладненнями COVID-19, реакціями на лікарські засоби або навіть з іншими вірусами у пацієнтів з коінфекцією.

Наскільки поширений цей висип?

Добре відомо, що деякі вірусні захворювання (вітряна віспа, кір та інші) можуть викликати висип. За словами К. Шинкай, висип, причиною якого є вірус, частіше відмічають у дітей. «Ось чому ці випадки настільки разючі», — сказала вона, спостерігаючи численні повідомлення про висип у дорослих пацієнтів з COVID-19.

Наскільки поширений висип, залишається нез’ясованим. В одному ранньому дослідженні більше 1 тис. пацієнтів з COVID-19 в Китаї, опублікованому 28 лютого 2020 р. у виданні «New England Journal of Medicine», висип був відзначений тільки у 0,2% пацієнтів.

Проте у більш недавньому дослідженні близько 150 госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 в Італії висип був виявлений у 20% пацієнтів.

За словами К. Шинкай, необхідно провести додаткові дослідження, у яких буде проводитися тривале спостереження за пацієнтами з COVID-19, що дозволить краще зрозуміти справжню поширеність висипу при даному захворюванні.

Як виглядає висип?

До сих пір у пацієнтів з COVID-19 відмічалося безліч форм висипу. Іспанське дослідження, опубліковане 29 квітня 2020 р. у виданні «British Journal of Dermatology», згрупувало коронавірусний висип в 5 категорій:

  • макулопапульозний висип (характерний для вірусних інфекцій, таких як кір);
  • кропив’янка;
  • сітчасте ліведо;
  • везикулярний висип;
  • почервоніння на шкірі, як у результаті обмороження (частіше на пальцях рук і ніг).

Час появи висипу при COVID-19 також, мабуть, значно відрізняється. У деяких випадках висип проявляєтеся напередодні виникнення таких симптомів, як лихоманка, а в інших — може з’явитися через кілька днів після появи ранніх симптомів або не проявлятися зовсім до пізнього періоду розвитку інфекції .

За матеріалами www.livescience.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті