Нова потрійна комбінація противірусних препаратів демонструє ранні перспективи в лікуванні COVID-19

13 Травня 2020 10:39 Поділитися

Двотижневий курс противірусної терапії інтерфероном бета-1b, лопінавіром/ритонавіром і рибавірином, розпочатий протягом 7 днів з появи симптомів COVID-19, безпечний і більш ефективний для зменшення тривалості виділення вірусу, ніж застосування тільки лопінавіру/ритонавіру у пацієнтів з легкою або середньою тяжкістю захворювання, згідно з першим рандомізованим дослідженням цієї потрійної комбінованої терапії за участю 127 дорослих (віком 18 років і старше) з 6 державних лікарень в Гонконзі.

Результати нового дослідження, опубліковані у виданні «The Lancet», не включають випадки тяжкого перебігу COVID-19. У зв’язку з цим вчені наголошують на необхідності проведення більш масштабних досліджень фази 3 для вивчення ефективності цієї потрійної комбінації у критично хворих пацієнтів.

Потрійна комбінована терапія

Досвід роботи з грипом показує, що лікування госпіталізованих пацієнтів за допомогою комбінації декількох противірусних препаратів може бути більш ефективним, ніж терапія одним препаратом. Крім того, такий підхід дозволяє мінімізувати ризик розвитку резистентності до противірусних препаратів.

Автори дослідження припустили, що такий терапевтичний підхід може бути актуальним і для лікування COVID-19, при якому вірусне навантаження також досягає піку приблизно під час появи симптомів.

Професор Квок-Юнг Юн (Kwok-Yung Yuen) з Університету Гонконгу (University of Hong Kong), який керував дослідженням, зазначив:

«Наше дослідження демонструє, що раннє лікування COVID-19 від легкого до помірного ступеня тяжкості за допомогою потрійної комбінації противірусних препаратів може швидко пригнітити вірус, усунути симптоми і знизити ризик зараження працівників охорони здоров’я. Крім того, дана комбінована терапія є безпечною і добре переноситься пацієнтами. Незважаючи на ці обнадійливі результати, ми повинні підтвердити їх у дослідженнях фази 3. Необхідно встановити, чи ефективний інтерферон бета-1b (окремо або в поєднанні з іншими лікарськими засобами) у пацієнтів з більш тяжким перебігом COVID-19».

Вторинні результати нового дослідження показують, що при використанні потрійної комбінованої терапії тривалість перебування пацієнтів у стаціонарі значно скорочується порівняно із застосуванням тільки лопінавіру/ритонавіру.

За матеріалами www.healtheuropa.eu; www.worldpharmanews.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті