Відкриття пляжів, ІФА-тестування, санітарні норми та статистика захворюваності на COVID-19 — брифінг МОЗ

18 Травня 2020 11:05 Поділитися

18 травня під час брифінгу щодо ситуації з поширення коронавірусної хвороби COVID-19 в нашій державі Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив, що за минулу добу лабораторно підтверджено 325 нових випадків інфікування, серед них хворобу виявлено у 23 дітей та 81 медичного працівника. Було госпіталізовано 83 особи, зафіксовано 21 летальний випадок, а одужало 160 осіб. За добу здійснено 5098 досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

Загалом за весь час пандемії в Україні захворіло 18 616 осіб, з них 1324 дитини та 3650 медичних працівників. При цьому загалом одужало 5276 осіб, а летальних випадків — 535.

У розрізі регіонів за минулу добу найбільше нових випадків інфікування підтверджено у Львівській (47), Рівненській областях (41) та м. Київ (41).

Також міністр охорони здоров’я України повідомив, що за допомогою імуноферментного аналізу (ІФА) МОЗ планує охопити більшу кількість осіб, яких тестуватимуть на COVID-19. До таких осіб, зокрема, належатимуть працівники поліції та Національної гвардії України. Найближчим часом в Україні розпочнеться таке тестування.

Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я, повідомив, що МОЗ проведено консультації з фахівцями Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Національної академії медичних наук України, які підтвердили, що морська сіль спільно із сонячним ультрафіолетовим випромінюванням знищує збудник коронавірусу COVID-19. Тому пляжний сезон в Україні буде дозволено відкрити, навіть незважаючи на те, що в прісній воді збудник має можливість виживати, за даними науковців, у річках з проточною водою інфікуватися досить складно. Це можливо лише при близькому контакті. Тому МОЗ надаватиме дозвіл на відкриття річкових пляжів.

Однак В. Ляшко наголосив, що пляжі все одно не мають відвідувати особи з групи ризику (люди віком старше 60 років або ті, що мають хронічні захворювання). Також відвідувачам пляжів слід дотримуватися безпечної дистанції, не менше 2 м, та  правил особистої гігієни.

Стосовно українських тест-систем посадовець повідомив, що МОЗ отримано висновок Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Національної академії медичних наук України, у якому зазначено, що його фахівцями було верифіковано систему шляхом порівняння її роботи з тест-системами виробництва країн Європейського Союзу. Таким чином, перевірка українського виробника ще триває, але вже є підтвердження, що тест-системи, розвезені в регіони, працюють.

Стосовно завантаженості ліжок хворими на COVID-19, то наразі в Україні вона становить 12%. Найвищий показник відмічають у Чернівецькій обл., 60% від загальної кількості ліжко-місць , які були відведені для хворих на COVID-19. Також у Закарпатській обл. цей показник сягає 46%, у м. Київ — 40%, у Івано-Франківській обл. — 36%.

Також В. Ляшко повідомив, що в Україні за час пандемії зроблено 287 тис. тестів методом ПЛР (прим. ред.: за оприлюдненими Центром громадського здоров’я України даними, з початку року досліджено 232 899 зразків методом ПЛР). Найбільшу кількість тестувань зроблено в лабораторіях м. Київ — 35 тис.; Вінницької — 14 тис.; Чернівецької — 13 тис.; Дніпропетровській — 12 тис. і Одеській областей — 12 тис. За останні 7 днів показник тестування на 100 тис. населення найвищий у таких регіонах: м. Київ — 61; Чернівецька — 54; Тернопільська — 50; Закарпатська — 32; Вінницька області — 31. Найнижчі показники тестувань зафіксовано в Донецькій, Луганській та Миколаївській областях.

Найбільшу кількість інфікувань зафіксовано у віковій групі віком 60+. Загалом у цій віковій групі захворіло 4370 осіб, що становить 24% від загальної кількості хворих та 66% — усіх летальних випадків. Настільки висока смертність пов’язана з наявністю в цій віковій групі таких супутніх хвороб, як цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, новоутворення, захворювання нирок та легень. Саме тому МОЗ не знімає обмеження для людей віком 60+, оскільки сьогодні для них ризик є найвищим.

Також В. Ляшко повідомив, що МОЗ розроблено санітарні норми для проведення в Україні зовнішнього незалежного оцінювання, відкриття готелів, дитячих садочків, автоперевезення.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті