Реконструкція НДСЛ «ОХМАТДИТ», створення відділів контролю за якістю медичної допомоги, зміни в наданні реабілітації — брифінг МОЗ

07 Липня 2020 10:34 Поділитися

7 липня під час брифінгу щодо поточної ситуації з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19 в Україні Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, повідомив, що за минулу добу зареєстровано 564 нових випадків інфікування, з них 19 дітей та 16 медичних працівників, було госпіталізовано 197 осіб, зафіксовано 21 летальний випадок, одужали 490 осіб.

За добу здійснено 21 374 досліджень, з яких 9343 — методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) та 12 031 — методом імуноферментного аналізу (ІФА). За даними Центру громадського здоров’я України, з початку року проведено 731 858 досліджень методом ПЛР та 282 960 досліджень — методом ІФА.

У розрізі регіонів найбільше нових випадків інфікування зареєстровано у Львівській (144), Закарпатській (83) областях та Києві (63).

За увесь час пандемії в Україні захворіли 49 607 осіб, з них 3569 дітей та 7046 медичних працівників. Загалом одужали 22 193 особи, а летальних випадків — 1283.

М. Степанов відмітив, що вже другий день поспіль кількість нових випадків інфікування не перевищує 600 осіб, у зв’язку з цим він подякував громадянам, які дотримуються протиепідемічних рекомендацій МОЗ.

На запитання, чи збирається МОЗ розширювати штат працівників лабораторних центрів, які здійснюють ІФА та ПЛР-дослідження, М. Степанов відповів, що Міністерство планує розширення штату та проведення додаткової закупівлі обладнання з метою збільшення проведення щоденних тестувань.

Стосовно будівництва в НДСЛ «ОХМАТДИТ» міністр зазначив, що 1 червня планувалося відкриття кількох відділень, які стосуються онкологічних захворювань. Однак через пандемію COVID-19 виникла затримка в постачанні обладнання, тому їх відкриття заплановано на кінець липня. Наступного року планується відкриття при цій лікарні центру екстреної медичної допомоги, відділення нейрохірургії. У МОЗ очікують до  кінця 2021 р. завершити всі будівельні роботи в НДСЛ «ОХМАТДИТ».

Ірина Микичак, заступник міністра охорони здоров’я, зазначила, що 3 липня Парламентом прийнято Закон України «Про внесення деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу у сфері охорони здоров’я», який наразі готується на підпис Президенту України. Даний закон дозволяє науково-педагогічним працівникам стати повноправними членами лікувального процесу. На реалізацію цього закону буде видано низку підзаконних актів, якими буде регламентовано механізми участі педагогічних працівників у лікуванні хворих.

Також цим законом за лікарем-інтерном закріплюється право ведення лікування пацієнта під керівництвом лікуючого лікаря, що до цього не передбачалося в законодавстві.

Окрім цього, І. Микичак повідомила, що в МОЗ створюється Департамент якості медичної допомоги, в складі його працюватимуть такі відділи: відеоконтролю якості надання медичної допомоги, аналізу результатів та ефективності медичних послуг і контролю нормативів професійної діяльності у сфері охорони здоров’я.

Також в МОЗ створюється підрозділ, який займатиметься розвитком медсестринства в Україні.

І. Микичак зазначила, Міністерство разом з народними депутатами працює над внесення змін у законодавство в частині вдосконалення надання реабілітаційної допомоги. Якщо на сьогодні таку допомогу могли отримати лише особи з інвалідністю, то після внесення змін у законодавство хворі зможуть отримувати реабілітаційну допомогу з моменту захворювання, а не отримання статусу особи з інвалідністю. Таку допомогу надаватимуть заклади охорони здоров’я, яким буде видано відповідні ліцензії на такий вид медичної практики.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті