Залишкові симптоми перенесеного COVID-19 можуть зберігатися місяцями

15 Липня 2020 4:27 Поділитися

Медичні заклади та дослідники зосередили увагу на гострій фазі перебігу COVID-19, але, як показали результати нещодавнього дослідження, деякі пацієнти, які видужали після тяжкого перебігу захворювання, потребують постійного моніторингу віддалених наслідків.

Відповідно до результатів дослідження, опублікованих у виданні «Journal of the American Medical Association», у 87,4% із 143 раніше госпіталізованих пацієнтів відмічали принаймні один стійкий симптом через 2 міс або довше після початку хвороби і більше 1 міс після виписки з лікарні.

Середній вік пацієнтів, що взяли участь у даному дослідженні, становив 56,5 років, 37% учасників — жінки. Середня тривалість перебування у лікарні становила 13,5 днів. Під час госпіталізації у 72,7% пацієнтів виявлено ознаки інтерстиціальної пневмонії. Неінвазивну вентиляцію проводили 14,7% пацієнтів та 4,9% отримували інвазивну вентиляцію. У період 21–29 травня було проведено тестування методом полімеразної ланцюгової реакції пацієнтів, які раніше були госпіталізовані із підтвердженим COVID-19, на наявність SARS-CoV-2. У дослідженні взяли участь лише SARS-CoV-2-негативні пацієнти.

Лише у 12,6% із 143 пацієнтів були абсолютно відсутніми будь-які симптоми COVID-19. У 32% пацієнтів були 1–2 симптоми, а у 55% — 3 і більше. У жодного пацієнта не було гарячки та інших ознак та симптомів гострого перебігу захворювання. Так, 53,1% пацієнтів все ще відчувають втому, 43,4% — задишку, 27,3% — біль у суглобах і 21,7% — біль у грудях. Крім того, 44,1% повідомили про погіршення якості життя за візуальною аналоговою шкалою EuroQol.

Таким чином, шлях до одужання після тяжкого перебігу COVID-19 може бути довгим та складним.

За матеріалами www.medscape.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті