Спрощення ведення обліку для ФОП: 8 серпня набудуть чинності чергові зміни до податкового законодавства

07 Серпня 2020 2:52 Поділитися

Державна податкова служба України повідомляє, що Законом України від 14.07.2020 р. № 786-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб — підприємців» розширюється функціонал електронного кабінету, спрощується ведення обліку для фізичних осіб — підприємців (ФОП), вносяться зміни до окремих норм Податкового кодексу України щодо адміністрування податків. Документ набуде чинності 8 серпня 2020 р., крім деяких змін, які набувають чинності через 3 міс з дня опублікування закону та з 1 січня 2021 р.

Так, законом скасовано договір про визнання електронних документів для реєстрації в електронному кабінеті платника податків та передбачено, що в кабінеті відображатимуться податкові повідомлення-рішення, винесені контролюючими органами. Також запроваджена можливість зміни уповноважених осіб платника податків, які мають право користуватися електронним кабінетом.

Виключено норми, які надавали право контролюючим органам при проведенні перевірок оформлення працівників опитувати їх та роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування.

На період дії карантину контролюючим органам надано право проводити документальні позапланові перевірки за зверненнями платника податків.

Для платників податку на додану вартість (ПДВ), які сплачують єдиний податок та застосовують квартальний звітний період, першим місячним звітним періодом визначено липень 2020 р.

Також зменшено розмір штрафів за порушення платниками ПДВ граничного строку для реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних:

  • у разі відсутності реєстрації — 2,5% (було 5%) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше 1700 грн (було 3400 грн);
  • у разі несвоєчасної реєстрації — 1% (було 2%) від обсягу постачання без ПДВ, але не більше  510 грн (було 1020 грн).

Окрім цього, законом скасовується обов’язкова книга обліку доходів для ФОП. Так ФОП І–ІІІ груп на спрощеній системі оподаткування дозволятиметься вести облік у будь-якій зручній формі — паперовій чи електронній — із зазначенням суми доходу за місяць. ФОП на загальній системі теж зможуть вести облік також у паперовому або електронному вигляді, але за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів України.

Крім того, закон скасовує договір про визнання електронних документів для реєстрації в електронному кабінеті платника податків та передбачає, що в електронному кабінеті відображатимуться податкові повідомлення.

Також документ вносить зміни до Податкового кодексу з метою створення сприятливих умов для діяльності бізнесу та інвесторів. Зокрема, полегшено умови податкових перевірок. При перевірці оформлення працівників усунуто можливість опитувати працівників і роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування.

За матеріалами tax.gov.ua, president.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті