ХОЗЛ більшою мірою впливає на життя пацієнтів молодого віку — результати глобального дослідження

Результати глобального опитування 1375 дорослих пацієнтів віком 45 років і старше, які живуть з хронічним обструктивним захворюванням легень (ХОЗЛ) в 11 країнах, були опубліковані в журналі «ХОЗЛ: Журнал хронічного обструктивного захворювання легень» (COPD: Journal of Chronic Obstructive Lungary Disease)1. Отримані дані свідчать про те, що ХОЗЛ зумовлює істотний фізичний та психосоціальний вплив на пацієнтів, особливо віком 45–54 років. Порівняно з пацієнтами літнього віку (≥65 років) ця група частіше повідомляла про більш високий вплив ХОЗЛ на самопочуття і повсякденну діяльність, а також про частішу необхідність коригування своїх повсякденних планів у зв’язку з наявними симптомами1. Результати опитування демонструють високий рівень незадоволеності якістю життя та потребу в додатковій інформації, особливо серед молодих пацієнтів з ХОЗЛ.

«Це одне з небагатьох досліджень, яке вивчає вплив ХОЗЛ на пацієнтів різних вікових груп, — зазначив професор д-р Дехайзен (Dr Dekhuijzen), пульмонолог Університетського медичного центру Радбауд, Неймеген, Нідерланди. — Як медичні працівники ми повинні розуміти, що одне й те саме захворювання по-різному впливає на молодих і літніх пацієнтів, тому з метою адаптації та оптимізації лікування відповідно до потреб кожного пацієнта необхідно враховувати суб’єктивний вплив цього захворювання».

Результати опитування пацієнтів молодого віку (45–54 роки) порівняно з літніми пацієнтами (≥65 років):

  • пацієнти молодого віку частіше повідомляли, що ХОЗЛ «вкрай сильно» або «дуже сильно» впливає на їхню здатність виконувати завдання поза домом (37% порівняно з 22%) і подорожувати на великі відстані (38% порівняно з 18%)1 та що їм більш ніж у 2 рази частіше доводилося планувати свій день з урахуванням нападів задишки та/або кашлю (41% порівняно з 19%)1;
  • значно більша частка пацієнтів віком 45–54 роки повідомляла про «погане» або «дуже погане» самопочуття (35% порівняно з 28%; р<0,05), а також про відчуття «стресу» та «обтяження» відповідно в 1,7 і 2,2 раза частіше (р<0,05)1;
  • пацієнти молодого віку більшою мірою покладалися на лікарів та більш ніж у 3 рази частіше прагнули отримувати інформацію, що допомогла б їм ефективніше використовувати інгалятор (18% порівняно з 58% не потребували цієї інформації)1.

«Можливе пояснення того, чому сприйняття тягаря хвороби значно відрізняється, полягає у тому, що пацієнти більш молодого віку, як правило, активніші з точки зору своєї роботи та соціального життя, і тому мають різні очікування щодо того, яким буде життя з ХОЗЛ, — підкреслила Ніколь Хасс (Nicole Hass), представник Європейської федерації асоціацій пацієнтів з алергією і захворюваннями дихальних шляхів (EFA). — Хоча для того щоб краще зрозуміти, чому існують ці вікові відмінності, необхідно провести додаткові дослідження. Результати опитування демонструють, що ми повинні підвищити обізнаність пацієнтів щодо того, як вони можуть позитивно впливати на перебіг захворювання, наприклад, обговорити з лікуючим персоналом вибір оптимальної стратегії терапії, спрямованої на підтримку їх активності в повсякденному житті».

Отримані результати підтверджують необхідність для медичного персоналу та пацієнтів з ХОЗЛ, особливо більш молодого віку, працювати над оптимальним лікуванням і терапією, спрямованими на зменшення вираженості симптомів і зменшення впливу захворювання на якість життя пацієнтів. Доктор Паола Казароза (Paola Casarosa), керівник Відділу глобальних терапевтичних напрямків компанії «Берінгер Інгельхайм», зазначила: «В цілому результати цього обстеження узгоджуються з нашими постійними зусиллями як організації, підкреслюючи важливість оптимізації лікування та надання допомоги пацієнтам у підтримці активного способу життя».

ПРО ХОЗЛ

За оцінками, у 251 млн осіб діагностовано ХОЗЛ, прогресуюче захворювання, яке обмежує надходження і вихід повітря з легень2. ХОЗЛ є невиліковним захворюванням, проте більшість пацієнтів можуть контролювати його за допомогою належних лікарських засобів і плану лікування2.

Про опитування

Це глобальне опитування пацієнтів було проведено на замовлення компанії «Берінгер Інгельхайм» і включало 1375 дорослих з ХОЗЛ віком 45 років і старше. Онлайн-опитування проводилося в 11 країнах, включаючи Китай, Данію, Францію, Німеччину, Італію, Японію, Нідерланди, Польщу, Іспанію, Великобританію і США. Пацієнти були стратифіковані за віком (45–54, 55–64, ≥65 років). Мета обстеження полягала в тому, щоб оцінити вплив ХОЗЛ на життя пацієнтів.

Посилання

1Dekhuijzen R, et al. COPD. 2020 July 8. doi: 10.1080/15412555.2020.1788526. ePub ahead of print.

2 WHO. World Health Organization Fact sheets. Chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/chronic-obstructive-pulmonary-disease-(copd) [Last accessed July 2020].

За матеріалами пресрелізу компанії «Берінгер Інгельхайм»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті