Парламентарі пропонують невідкладні заходи для протидії COVID-19

20 Жовтня 2020 5:12 Поділитися

19 жовтня в Парламенті за № 4232 зареєстровано проєкт постанови Верховної Ради України «Про невідкладні заходи з протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в Україні». Ініціаторами проєкту документу виступили Артур Герасимов та Яна Зінкевич, члени депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “ЄВРОПЕЙСЬКА СОЛІДАРНІСТЬ”.

Проєктом постанови пропонується визнати заходи з протидії поширенню COVID-19, вжиті Координаційною радою з протидії поширенню COVID-19 (далі – Координаційна рада) , Урядом, центральними органами виконавчої влади, а також органами місцевого самоврядування незадовільними та такими, що не відповідають реальному рівню небезпеки життю та здоров’ю громадян України.

У зв’язку з цим пропонується заслухати інформацію Президента України як голови Координаційної ради, в частині напрацювання й реалізації пропозицій щодо здійснення ефективних заходів, спрямованих на протидію поширенню COVID-19 в Україні і зобов’язати прем’єр-міністра забезпечити спрямування коштів Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та її наслідками (далі – Фонд) виключно на видатки, безпосередньо пов’язані із забезпеченням медичних працівників, закладів охорони здоров’я та потреб лікування.

Проєктом пропонується рекомендувати Уряду створити розробити та затвердити комплексну Державну стратегію з протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) в Україні, розраховану щонайменше на 2021 рік. Зокрема, визначити умови запровадження карантинних заходів без припинення економічної активності суб’єктів господарювання всіх форм власності.

Також пропонується зобов’язати Уряд та МОЗ невідкладно забезпечити ефективну безоплатну діагностику та тестування на коронавірусну хворобу (COVID-19) для всіх громадян України в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, встановивши  пріоритетне тестування працівників закладів охорони здоров’я та освіти, у тому числі дошкільних закладів, а також передбачивши розгортання необхідної кількості мобільних пунктів безоплатного тестування на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Окрім цього, на Уряд покладається обов’язок:

вжити заходів щодо запуску на базі спеціалізованих підприємств державної форми власності ліній з виробництва засобів індивідуального захисту високої якості з метою їх виготовлення та продажу в Україні за максимально доступною для населення ціною.

запровадити заходи щодо належного біологічного та соціального захисту працівників державних та комунальних закладів охорони здоров’я, покращення умов та оплати їх праці;

спрямувати кошти Фонду на невідкладні публічні закупівлі засобів індивідуального захисту та придбання медичних препаратів, необхідних для лікування пацієнтів, хворих на COVID-19.

Також проєктом покладається обов’язок на Національне антикорупційне бюро України, Державне бюро розслідувань, Національну поліцію України вжити заходів з виявлення та досудового розслідування фактів нецільового витрачання бюджетних коштів, акумульованих у Фонді та забезпечити притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності.

Проєктом рекомендується представницьким органам місцевого самоврядування при формуванні місцевих бюджетів на 2021 рік передбачити в них запровадження місцевих фондів з протидії поширенню COVID-19 та в межах відповідних бюджетних асигнувань розробити і впровадити відповідні місцеві протиепідемічні програми на наступний рік.

Нагадаємо, в Парламенті 19 жовтня також зареєстровано проєкт постанови № 4228, яким рекомендується Президенту України утворити та очолити Національний штаб з протидії біологічним загрозам для організації оперативного реагування на поширення COVID-19 в Україні.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті