Система безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників: МОЗ розроблено нову редакцію документа

Міністерство охорони здоров’я України 19 листопада оприлюднило для громадського обговорення проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 28 березня 2018 р. № 302» (далі — проєкт постанови).

Проєктом постанови пропонується внести зміни до постанови КМУ від 28.03.2018 р. № 302, а саме: викласти в новій редакції Положення про систему безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників (далі — Положення).

Положення визначатиме основні засади здійснення безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників, до яких належать: лікарі, провізори, молодші спеціалісти з медичною освітою (далі — фахівці у сфері охорони здоров’я).

Відтак за проходження фахівцями у сфері охорони здоров’я безперервного професійного розвитку нараховуватимуться бали. Лікарі повинні будуть набрати щонайменше 50 балів щороку. Мінімальна кількість балів безперервного професійного розвитку, яку повинні будуть набрати провізори та молодші спеціалісти з медичною освітою щороку, визначатиметься МОЗ.

Також проєктом передбачається, що з метою забезпечення здійснення безперервного професійного розвитку діятиме певна система. Володільцем системи та внесених до неї відомостей буде МОЗ, яке визначатиме адміністратора системи.

Система, окрім іншого, забезпечуватиме облік балів безперервного професійного розвитку фахівців у сфері охорони здоров’я. Бали нараховуватимуться за здобуття:

  • формальної освіти шляхом здійснення наукової діяльності. Бали безперервного професійного розвитку за здобуття формальної освіти нараховуватимуться лише за здобуття наукового ступеня;
  • неформальної освіти, здійснюватиметься під час проходження навчання на циклах тематичного удосконалення, які проводитимуться в закладах післядипломної освіти, структурних підрозділах закладів вищої освіти і наукових установ та програмах медичного стажування в закладах охорони здоров’я за межами закладу охорони здоров’я, де працює фахівець;
  • інформальної освіти у сфері охорони здоров’я, здійснюватиметься під час проходження навчання на заходах, внесених у систему, зокрема, таких як майстер-класи, симуляційні тренінги чи тренінги з опанування практичними навичками, семінар (воркшоп), науково-практичні конференції тощо.

Заходи неформальної та інформальної освіти можуть здійснюватися у формі очного навчального заходу, електронного та комбінованого навчання. Уточнюється, що лише у формі очного навчального заходу, в тому числі дистанційної форми очного навчального заходу — вебінару, крім встановлених винятків, здійснюватиметься: підвищення кваліфікації на циклах тематичного удосконалення в закладах (на факультетах) післядипломної освіти, медичне стажування в закладі охорони здоров’я за межами закладу, де працює фахівець, науково-практична конференція, конгрес, симпозіум, з’їзд тощо.

Проєктом постанови передбачається, що Положення про систему безперервного професійного розвитку медичних та фармацевтичних працівників для провізорів та молодших спеціалістів з медичною освітою застосовуватиметься з 1 січня 2022 р.

Зауваження та пропозиції необхідно надсилати до Директорату медичних кадрів, освіти і науки МОЗ України протягом 1 міс з дня оприлюднення проєкту акта на офіційному вебсайті МОЗ України у письмовому або електронному вигляді на адреси: Міністерство охорони здоров’я України, 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7; e-mail: [email protected].

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті