До свого 95-річчя «Фармак» подвоїв потужності асептичного виробництва

Завдяки новому виробництву компанія «Фармак» збільшить випуск стерильних рідких лікарських засобів, попит на які під час пандемії значно зріс. Новий виробничий корпус — це побудована з нуля 7-поверхова будівля, де розміщено більш ніж 20 одиниць основного технологічного обладнання та близько 100 — інженерного. Інвестиції становлять 50 млн євро. Реалізація проєкту тривала 3 роки. Нове виробництво оснащено високопродуктивними лініями — до 36 000 ампул, 12 000 флаконів, 7500 небул та 3600 пластикових флаконів за годину. Вперше у «Фармак» при проєктуванні застосували технологію тривимірного моделювання та візуалізації архітектури будівлі й ландшафтного оформлення. Це дало можливість відчути ефект присутності, об’єктивно оцінити переваги та усунути недоліки, а також знизити ризики помилок під час реалізації проєкту.

«Цього року «Фармак» виповнюється 95 років. Це визначна дата. Мало хто з українських підприємств може похизуватися такою історією. А ми не тільки зберегли стратегічне виробництво в найважчі для країни часи, а й вивели його в лідери ринку, продукцію якого купують у всьому світі. Сьогодні «Фармак» — це дзеркало можливостей україн­ської фармгалузі на міжнародній арені. Ми експортуємо продукцію в більш ніж 25 країн. Компанія змогла цього досягти завдяки кропіткій праці та постійному розвитку. За останні 5 років обсяги виробництва зросли на 59%. За цей час ми відкрили новий завод з виготовлення активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) в м. Шостка, виробницт­во супозиторіїв, дільницю з виготовлення твердих лікарських засобів, запустили нову пакувальну лінію твердих форм та лінію пакування саше, почали виробництво очних суспензій. Також розуміючи, що майбутнє фармації — за складними розробками, ми запустили інноваційний R&D-комплекс та дослідно-промислову дільницю біотехнологічного напряму. І сьогодні до свого ювілею вже традиційно ми відкриваємо нове виробництво.

У цей проєкт було інвестовано 50 млн євро. Це ультрасучасний цех із виготовлення стерильних лікарських засобів. Запустивши це виробництво, ми удвічі збільшуємо потужності з виробництва асептичної продукції. Тут випускатимуться препарати, які сьогодні вкрай необхідні для подолання наслідків COVID-19. Це і Пропофол, і Дексаметазон, який нещодавно пройшов перекваліфікацію ВООЗ, та десятки інших життєво важливих препаратів.

Ми пройшли великий шлях за 95 років, зробили кардинальний прорив у компанії і в галузі за 25 років. Динаміку нашого розвитку можна прослідкувати за 5 років, сьогодні горизонт планування у «Фармак» — 7–10 років.

Це нові виклики, нові можливості, нові напрями. Відкриваючи сучасний комплекс, ми робимо крок у майбутнє, адже ліки для сучасної людини повинні виготовлятися на сучасному високотехнологічному обладнанні. Українці гідні найкращих технологій і кращої якості — саме те, що пропонує «Фармак», створюючи інноваційні можливості для виробництва ліків високої якості», — зазначила Філя Жебровська, голова Наглядової ради АТ «Фармак».

Довідка про проєкт:

  • інвестиції у проєкт — 50 млн євро;
  • реалізація проєкту тривала 3 роки;
  • відкривши нове виробництво, «Фармак» удвічі збільшив асептичні потужності.

На нових дільницях планується випускати:

  • розчини, емульсії, суспензії для ін’єкцій в ампулах 1 мл, 2 мл, 3 мл, 5 мл, 20 мл;
  • розчини, емульсії, суспензії для ін’єкцій у флаконах 20 мл, 50 мл, 100 мл;
  • інгаляційні розчини в небулах 2 мл, 4 мл;
  • очні краплі в пластикових флаконах 10 мл.

Потужність цеху:

  • до 36 000 штук на годину в ампулах;
  • до 12 000 штук на годину у флаконах;
  • до 7500 штук на годину в небулах (2-га черга);
  • до 3600 штук на годину в пластикових флаконах (2-га черга).

У новому цеху працюватимуть:

  • 3 дільниці;
  • загальна кількість персоналу — 136 осіб (123 працівники, 13 — інженерно-технічний персонал);
  • 2 дільниці функціонуватимуть наступного року, третя — у 2022 р.

Для прискорення робіт у цілому за проєктом «Фармак» уперше отримав проєкт у 3D-моделюванні. Це дало змогу оперативно усувати колізії з трасування інженерних мереж, призначення технологічного обладнання, а також багато суперечливих моментів під час виконання монтажних робіт.

Нове виробництво оснащене інноваційним обладнанням провідних світових брендів.

  • Постачальником лінії наповнення рідких лікарських засобів традиційно стала компанія Bosch, яка вже понад 20 років є надійним партнером та основним постачальником високопродуктивних ліній наповнення ампул, флаконів та шприців у «Фармак».
  • Процесна схема, що складається з двох ідентичних ліній приготування розчинів, — виробник італійська компанія TecNinox. Кожна лінія — це дві схеми приготування та буферні реактори, загалом це 10 реакторів, 2 гомогенізатори високого тиску та інше допоміжне обладнання.
  • Система підготовки елементів обладнання та матеріалів — стерилізатори та мийні машини від швейцарської компанії Belimed.
  • Система підготовки чистих середовищ: генерація води очищеної — від польських партнерів CM Systems; система отримання води для ін’єкції та чистої пари — від німецьких колег, компанії Pharmatec Bosch.
  • Інші європейські бренди, постачальники додаткового обладнання: холодильні машини BlueBox (Італія), ізолятор для наважок високоактивних речовин — Telstar (Англія), вагове обладнання — Mettler Toledo (Німеччина), VHP-камери — Fedegari (Італія), ламінари — УНІтехнології (Україна), кондиціонери — GEA (Чехія), конструкції чистих приміщень — KlimaOprema (Хорватія), підготовка одягу (прання) — Miele та інше.
За матеріалами пресрелізу компанії «Фармак»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті