Топ-10 найочікуваніших лончів препаратів 2021 р.

11 Березня 2021 10:19 Поділитися

Кожен новий рік приносить нові очікування на схвалення регуляторними органами нових лікарських засобів. У 2021 р. очікування особливо високі. Які препарати, що з’являться на світовій арені цього року, мають шанси незабаром досягти статусу блокбастера? Нижче наведено рейтинг топ-10 найбільш очікуваних лончів препаратів у 2021 р., що базується на прогнозах аналітичної компанії Evaluate щодо обсягів продажу через 5 років після лончу (таблиця).

Таблиця. Топ-10 найперспективніших лончів препаратів 2021 р. за прогнозованими обсягами світового продажу у 2026 р. , за оцінками аналітичної компанії Evaluate

№ з/п Діюча речовина Компанія Призначення Прогнозовані обсяги продажу у 2026 р., млрд дол. США
1 Адуканумаб Biogen, Eisai Хвороба Альцгеймера 4,8
2 NVX-CoV2373 Novavax Вакцина проти COVID-19 2,7
3 Ефгартигімод Argenx Аутоімунні захворювання 2,5
4 Бардоксолон метил Reata Pharmaceuticals Хронічні захворювання нирок 2,5
5 Деукравацитиніб Bristol Myers Squibb Псоріаз та інші запальні захворювання 2,2
6 Інклісіран Novartis Гіперхолестеринемія 2,0
7 SRP-9001 Sarepta Therapeutics Міодистрофія Дюшена 1,9
8 Адаграсиб Mirati Therapeutics Пухлини з мутацією в гені KRAS 1,7
9 Бемпегалдеслейкін Nektar Therapeutics Меланома, нирково-клітинна карцинома та інші види онкопатології 1,7
10 Бімекізумаб UCB Псоріаз 1,6

Даний рейтинг очолює перспективний кандидат у препарати для лікування хвороби Альцгеймера, моноклональне антитіло, що реагує з агрегатами амілоїду β, — адуканумаб (Biogen та Eisai). За прогнозами компанії Evaluate, річні обсяги світового продажу даного препарату у 2026 р. можуть сягнути 4,8 млрд дол.

2-ге місце у рейтингу відведено вакцині проти COVID-19 NVX-CoV2373 (Novavax). Однією з її переваг є можливість її транспортування при типових температурних режимах. За підсумками III фази клінічних досліджень, проведених у Великобританії, вакцина-кандидат показала ефективність на рівні 89%. Результати клінічних досліджень фази 2b у Південній Африці свідчать про ефективність на рівні 60%. На початку січня 2021 р. компанія-розробник розпочала роботу над конструкціями проти нових штамів вірусу. Очікується, що перший лонч вакцини-кандидата відбудеться у Великобританії. Для виробництва своєї вакцини біотехнологічна компанія створила глобальну мережу, пообіцявши випускати по 2 млрд доз на рік. За оцінками Evaluate, у 2021 р. обсяги продажу даної вакцини можуть становити 2,4 млрд дол.

3-тє та 4-те місце розділили кандидат у препарати ефгартігімод (Argenx), перший у класі інгібіторів FcRn (рецептор Fc-фрагмента молекули імуноглобуліну класу G), та бардоксолон метил (Reata Pharmaceuticals) для лікування хронічних захворювань нирок.

Топ-5 закриває інгібітор TYK2 деукравацитиніб (Bristol Myers Squibb), розроблений для перорального застосування у пацієнтів із псоріазом.

Також до рейтингу входить інклірсан (Novartis), призначений для пацієнтів із підвищеним рівнем шкідливого холестерину; генна терапія для лікування міодистрофії Дюшена SRP-9001 (Sarepta Therapeutics); адаграсиб (Mirati Therapeutics) для лікування онкопатології з мутацією у гені KRAS (за оцінками, препарат може мати потенціал для застосування у моно- та комбінованій терапії); бемпегалдеслейкін (Nektar Therapeutics) для лікування онкологічних захворювань у комбінації з ніволумабом; а також моноклональне антитіло для лікування псоріазу бімекізумаб (UCB).

За матеріалами fiercepharma.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті