З 1 квітня 2021 р. реімбурсація ліків здійснюється в рамках Програми медичних гарантій

01 Квітня 2021 6:05 Поділитися

Постановою КМУ від 29.03.2021 р. № 267 вносяться зміни в ряд постанов Уряду, які, зокрема, стосуються реімбурсації вартості лікарських засобів у рамках Програми медичних гарантій (ПМГ). Так, відповідно до змін, з 1 квітня 2021 р. замість міжнародних непатентованих назв (МНН), які затверджені постановою КМУ від 17.03.2017 р. № 152 та брали участь у програмі «Доступні ліки», реімбурсації підлягатимуть МНН, затверджені в Переліку станів та МНН лікарських засобів (далі — Перелік станів), реімбурсація яких передбачена ПМГ.

Відповідний перелік затверджено в розділі ІІІ Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II–IV кв. 2021 р. (далі — Порядок ПМГ).  Перелік МНН ідентичний такому в постанові № 152. Стосовно практичної роботи аптечних закладів, то вона залишилася без змін і аптеки продовжують відпускати ліки, які підлягають реімбурсації згідно раніше укладених договорів з Національною службою здоров’я України на II – IV квартали 2021 р.

Зауважимо, що передбачена постановою № 267 назва «перелік станів та міжнародних непатентованих назв лікарських засобів» дещо не узгоджується з назвою, передбаченою в Порядку ПМГ, яка вказана як «перелік станів та лікарських засобів (непатентованих назв)».

Також змінами передбачається, що державне регулювання цін на лікарські засоби, які закуповуються та/або вартість яких відшкодовується за бюджетні кошти шляхом встановлення МОЗ граничних оптово-відпускних цін, поширюється на перелік станів та МНН лікарських засобів, реімбурсація яких передбачена програмою державних гарантій медичного обслуговування населення (крім лікарських засобів, наведених у розділі «Ревматичні хвороби» таблиці п. 136 Порядку ПМГ.

Згідно з прийнятими змінами на МНН з Переліку станів поширюватимуться такі ж самі правила та обмеження, що й на перелік МНН постанови № 152. Тобто на них встановлюються такі ж самі:

  • граничні постачальницько-збутові та граничні торговельні (роздрібні) надбавки, які були й раніше в програмі «Доступні ліки» — 10% і 15% відповідно;
  • умови проведення позачергового перерахунку їх граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, а саме у разі зміни офіційного курсу гривні до долара США, установленого Національним банком, більше ніж на 5% за місяць або на 10% за квартал.

Також зазначається, що реімбурсації підлягають зареєстровані в Україні готові лікарські засоби, які включені до Національного переліку основних лікарських засобів та до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації (далі — Реєстр реімбурсації), та до Переліку станів.

Як і раніше, оновлення Реєстру реімбурсації здійснюватиметься щороку в лютому та серпні згідно з Порядком визначення розміру реімбурсації лікарських засобів, затвердженим постановою № 152, після затвердження МОЗ і оприлюднення на його офіційному вебсайті оновленого реєстру граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби. Уточнюється, що у разі внесення змін до переліку станів до Реєстру реімбурсації вноситимуться відповідні зміни під час формування нового Реєстру реімбурсації.

Зауважимо, що згідно Порядку ПМГ в рамках ПМГ реімбурсація також здійснюватиметься в таких випадках:

  • з 1 липня 2021 р. — для лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах цукрового діабету та нецукрового діабету згідно з МНН, затвердженим у переліку станів;
  • з 1 жовтня 2021 р. — для лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах розладів психіки та поведінки, епілепсії, згідно з МНН, затвердженим у переліку станів.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті