МОЗ пропонує послабити карантинні обмеження для вакцинованих осіб

08 Вересня 2021 2:44 Поділитися

8 вересня під головуванням Дениса Шмигаля відбулося чергове засідання Уряду, у ході якого Прем’єр-міністр України звернув увагу на те, що з початком осіннього періоду спостерігається погіршення епідемічної ситуації в країні. Так, за вчора зареєстровано вже понад 2,7 тис. нових випадків інфікування COVID-19.

Тому з метою протидії поширенню цього захворювання знову щотижня проводитимуться засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (далі — Комісія ТЕБ та НС). Днями відбудеться її чергове засідання, на якому розглядатиметься питання встановлення на території України «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.

Д. Шмигаль наголосив, що єдиним захистом від тяжкого перебігу COVID-19 залишається вакцинація і від початку вакцинальної кампанії повний курс імунізації завершили 4,4 млн громадян. Тому він закликав робити щеплення. Крім того, від рівня вакцинації залежить успішне проведення навчального року.

Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України, додав, що епідемічна ситуація в країні прогнозовано погіршується і наразі відмічається перевищення загальнонаціонального індикатора позитивних тестів серед усіх протестованих, збільшилася кількість госпіталізацій з COVID-19. Водночас ситуація не є критичною.

При цьому, наслідуючи практику європейських країн та США, МОЗ пропонує наблизити якість життя вакцинованого проти COVID-19 населення до звичної. Тому цього тижня МОЗ разом з іншими міністерствами почало працювати над внесенням змін до карантинних обмежень, аби дотримуватися балансу між захистом населення від COVID-19 та його благополуччям.

Зокрема, МОЗ передбачає, що більшість обмежень, які запроваджуються в «жовтому» та «червоному» рівні епідемічної небезпеки, не застосовуватимуться у разі вакцинації колективів або відвідувачів різних закладів. При цьому для уникнення обмежень «жовтого» рівня достатньо буде отримати лише одну дозу вакцини, а для «червоного» потрібно завершити повний курс імунізації.

Наприклад, робота закладів освіти при «жовтому» рівні епідемічної небезпеки не обмежуватиметься за умови наявності у 80% педагогічних працівників документів, що засвідчують вакцинацію від COVID-19 хоча б однією дозою.

В. Ляшко зауважив, що МОЗ пропонує скликати засідання Комісії ТЕБ та НС щодо розгляду встановлення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки на території України після набуття чинності вищезазначеними змінами щодо карантинних обмежень. За словами міністра, вони набудуть чинності не раніше 7 днів з моменту їх прийняття на засіданні Уряду. До того часу заклади освіти продовжать працювати за правилами, передбаченими «зеленим» рівнем епідемічної небезпеки, тобто незважаючи на кількість вакцинованих працівників.

При цьому, за словами В. Ляшка, пандемія COVID-19 стає пандемією невакцинованих осіб, адже все більше випадків інфікування виникає саме серед невакцинованого населення. Тому він закликав громадян вакцинуватися і поінформував, що країна забезпечена необхідною кількістю доз вакцин.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті