Обсяги ринку препаратів для лікування клінічної депресії за підсумками 2029 р. можуть сягнути майже 8 млрд дол. США

22 Жовтня 2021 10:31 Поділитися

За даними аналітичної компанії GlobalData, обсяги ринку препаратів для лікування клінічної депресії за 2019–2029 рр. можуть зрости з 3,8 до 7,9 млрд дол. США (середньорічні темпи приросту становитимуть 7,1%). При цьому 63% продажу припадатиме на 8 нових найбільш перспективних кандидатів у препарати, лонч яких очікується незабаром. Дослідження охоплює 8 основних ринків: США, Францію, Німеччину, Іспанію, Італію, Великобританію, Японію та Китай.

Наразі на пізніх стадіях R&D знаходяться потрійні інгібітори зворотного захоплення серотоніну-норадреналіну-дофаміну LY-03005 (Luye Pharma) та OPC-64005 (Otsuka), антагоніст NMDA-рецептора (N-methyl-D-aspartate receptor) AXS-05 (Axsome Therapeutics), позитивний алостеричний модулятор GABA-A-рецепторів (gamma aminobutyric acid A) зуранолон (Sage Therapeutics/Biogen), селективний, низькомолекулярний антагоніст рецептора OX2 селторексант (Janssen), блокатор NMDA каналів REL-1017 (Relmada Therapeutics) та інші перспективні препарати.

Перспективним напрямком досліджень є також цифрові терапевтичні засоби (Digital Therapeutics — DTx). DTx можуть зіграти критично важливу роль у підвищенні обізнаності пацієнтів про хворобу та управляти очікуваннями щодо терапії. Дослідження свідчать про те, що результат лікування кращий, якщо пацієнти з клінічною депресією мають реалістичні очікування.

Великий депресивний розлад або клінічна депресія — серйозний розлад психічного здоров’я, симптоми якого впливають на самопочуття, професійне та особисте життя, сон, апетит, здатність справлятися із щоденними справами.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від депресії у світі страждає близько 5% дорослого населення. Симптоми коливаються від легких до тяжких. Депресія відрізняється від звичайних перепадів настрою або короткочасних емоційних реакцій на важкі ситуації у повсякденному житті. Більшість людей час від часу переживають стрес або тривогу, тому поганий настрій, якщо він покращується через деякий час, не може бути ознакою депресії.

Депресія може бути серйозним захворюванням, особливо якщо має перебіг у тяжкій формі. У найважчих випадках може призводити до самогубства.

Депресивний епізод характеризується погіршенням настрою та втратою інтересу до будь-яких занять протягом більшої частини дня, практично кожного дня, щонайменше 2 тиж поспіль.

Незважаючи на наявність методів лікування, велика частина людей в країнах з низьким та середнім рівнем доходу не отримують жодного лікування, що зумовлено дефіцитом ресурсів, підготовлених медичних працівників та соціальною стигматизацією.

За матеріалами www.globaldata.com, www.who.int

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті