Оновлення застосунку «Дія»: що з’явилося?

Міністерство охорони здоров’я та Міністерство цифрової трансформації України (далі — Мінцифра) продовжують працювати над спрощенням отримання COVID-сертифікатів для того, щоб кожен українець міг ними користуватися. Тепер для генерації сертифіката не потрібен електронний підпис чи Дія.Підпис. Також Міністерство цифрової трансформації запускає пункти допомоги з отримання СOVID-сертифікатів у Києві в центрах вакцинації. Детальніше про нововведення в застосунку розповіли під час онлайн-брифінгу, який відбувся 2 листопада, Олексій Вискуб, перший заступник міністра цифрової трансформації України, та Марія Карчевич, заступник міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.

Олексій Вискуб поінформував, що станом на 02.11.2021 р. отримано понад 5 млн цифрових «ковідних» сертифікатів. З них понад 1,5 млн — це так звані «жовті» сертифікати для тих, хто отримав одну дозу вакцини, якщо курсом передбачено дві дози вакцини. Доповідач нагадав, що такий сертифікат має нетривалий час дії — усього 120 днів та в разі встановлення «червоної» зони на його власника накладатимуться певні обмеження. «Зелений» COVID-сертифікат діє 1 рік.

О. Вискуб у черговий раз нагадав, що отримати цифровий COVID-сертифікат згідно з вимогами Європейського Союзу наразі можна або в мобільному застосунку «Дія», або на порталі «Дія».

За словами спікера, головним нововведенням електронного інструменту останніх днів стала відмова від електронного підпису для отримання сертифікату про вакцинацію. «Ми дуже уважно слідкуємо за всіма проблемами користувачів. Зараз проводиться активна вакцинація та дуже багато користувачів не готові до використання електронного підпису. Тому минулого тижня ми знайшли технічні та юридичні рішення та максимально спростили отримання українцями цифрових сертифікатів», — зазначив він.

Відтепер для отримання такого документа фактично потрібно:

  • або пройти ідентифікацію в мобільному застосунку «Дія»,
  • або зареєструватися на порталі «Дія».

Однак О. Вискуб звернув увагу на те, що користувачу мобільного застосунку варто оновити мобільну версію додатку, щоб така функція стала доступною. Він поінформував і про те, що команда Міністерства працює над тим, щоб власники паспортів-книжечок та посвідок на проживання також змогли отримати сертифікат.

Підсумовуючи свій виступ, О. Вискуб зауважив, що, зважаючи на дуже активну вакцинальну кампанію серед населення, попит на цифрові сертифікати зростає, однак не всі знають, як їх створити. Тому було прийнято рішення відкривати офлайн-точки для того, щоб здійснювати консультацію щодо отримання таких цифрових документів. Перша точка консультацій вже запрацювала декілька тижнів тому в аеропорті «Бориспіль». Наразі в планах Мінцифри та МОЗ розгорнути такі команди підтримки «Дії» в усіх регіонах та масових центрах вакцинацій. Спікер також додав, що перші команди підтримки вже працюють та присутні в Національному спортивному комплексі «Олімпійський», на центральному залізничному вокзалі.

Марія Карчевич перш за все зазначила, що у зв’язку з погіршенням показників захворюваності в країні — 15 регіонів та м. Київ перебувають у «червоній» зоні епідемічної небезпеки. Відповідно до карантинних обмежень, які були визначені рішенням Уряду, в областях, що увійшли до «червоної» зони, зокрема, забороняється робота закладів громадського харчування, соціальних закладів та проведення масових заходів. Але якщо 100% працівників таких закладів та відвідувачів будуть вакцинованими, або ж у них немає симптомів захворювання на COVID-19 і вони підтверджують це відповідними документами — робота таких закладів чи проведення заходів дозволяється. Також визначено перелік документів, які необхідно надати для підтвердження факту вакцинації чи результату негативного тесту, проведеного методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) упродовж останніх 72 год. Якщо мова йде про підтвердження повного курсу вакцинації — це Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке пред’являється в паперовому вигляді, та цифровий COVID-сертифікат.

За словами М. Карчевич, процес формування цифрових «ковідних» сертифікатів виглядає наступним чином:

  • пацієнт відвідує лікаря та проводить щеплення проти коронавірусної хвороби,
  • лікар, зі свого боку, вносить дані в елект­ронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ),
  • після внесення медичного запису лікар скріплює його своїм електронним підписом та, відповідно, далі особа має право на отримання сертифікату. Якщо особа отримала одну дозу з дводозної вакцини — «жовтий» сертифікат, якщо дві дози із дводозної вакцини — «зелений» сертифікат.

Через сервіс «Дія» людина подає відповідний запит на отримання сертифікату, який автоматизованим шляхом направляється до ЕСОЗ та надалі, якщо запис внесено в систему — генерується сертифікат. «Дуже важливо, коли люди роблять щеплення проти COVID-19, одразу перевіряти, чи вніс лікар медичний запис і якщо так, чи коректно сформований такий висновок і чи має він підпис лікаря», — наголосила М. Карчевич.

Заступник міністра повідомила, що з Міністерством цифрової трансформації найближчим часом планується запровадити можливість отримання цифрових сертифікатів для тих людей, які отримали одну чи дві дози вакцини за кордоном. Якщо людина отримала щеплення за ме­жами України, відповідно, вона повинна мати документ, який підтвердив би факт вакцинації. Це можуть бути: міжнародне свідоцтво або документ, який визнаний Україною в рамках укладеної угоди з іншою країною.

М. Карчевич зауважила, що наразі завершують роботи над цим сервісом та найближчим часом його буде презентовано. Разом з тим, за словами спікера, не всі лікарні матимуть змогу видавати COVID-сертифікати на підставі зарубіжного документа. На рівні регіону знаходитимуться 1–2 заклади, до яких можна буде звернутися для отримання відповідного документа.

Цифровий сертифікат про одужання — ще одне нововведення, яке планується запустити наступного тижня для використання в Україні. Заступник міністра зауважила, що такий сертифікат буде генеруватися на основі клінічних критеріїв та отримати його матимуть змогу люди, у яких є відповідний медичний запис про захворювання COVID-19. Відповідно, право на генерацію такого сертифікату наступатиме на 15-й день після внесення лікарем медичного запису до ЕСОЗ. Такий сертифікат діятиме 90 днів.

Нагадала М. Карчевич і про те, що МОЗ направило до управлінь охорони здоров’я Київської міської та обласних державних адміністрацій роз’яснення щодо застосування переліку медичних протипоказань та застережень до вакцинації проти COVID-19. «Зараз перебуває в процесі реєстрації наказ МОЗ, яким затверджено форму довідки, яка видаватиметься особі, що має протипоказання до вакцинації», — додала вона.

Також цього тижня було запущено два нові види СOVID-сертифікатів: дитячі та бета-тестування COVID-сертифікатів на підставі ПЛР-тестів. Наразі протестувати можна ПЛР-тести з чотирьох лабораторій, які під’єднані до ЕСОЗ — ДІЛА, Ескулаб, Смартлаб та Дніпро­лаб.

Дітям віком від 12 років, які отримали хоча б одну дозу вакцини, батьки також можуть згенерувати COVID-сертифікат у застосунку «Дія». Для цього одному з батьків потрібно зайти в «Дію» і додати свідоцтво про народження дитини. Перш ніж додавати сертифікат, необхідно переконатися, що на смартфоні встановлено останню версію «Дії». З 14 років підлітки можуть самостійно авторизуватися в «Дії» за допомогою чипа NFC на ID-картці або біо­метричному паспорті.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті