Парламент ухвалив державний бюджет на 2022 р.

2 грудня Парламент прийняв у другому читанні та в цілому проєкт закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік». За відповідне рішення проголосувало 268 народних депутатів.

Міністр фінансів України Сергій Марченко, представляючи цей проєкт на пленарному засіданні Верховної Ради України, зазначив, що доопрацьований до другого читання документ є збалансованим та передбачає доходи на 2022 рік (без трансфертів) у сумі 1 311 332,6 млн грн, у тому числі доходи загального фонду – 1 170 316,1 млн грн та спеціального – 141 016,5 млн грн.

У зв’язку із цим видатки на сферу охорони здоров’я зросли на 3,1 млрд грн.

2 млрд грн заплановано на підвищення оплати праці медичних працівників, що не підпадають під Програму медичних гарантій (ПМГ), до мінімальних стандартів, встановлених указом Президента України від 18.06.2021 р. № 261 (для лікарів не менше 20 тис. грн, для середнього медичного персоналу — не менше 13,5 тис. грн.).

На 300 млн грн збільшено видатки для надання високоспеціалізованої медичної допомоги, закупівлі лікарських засобів.

На 244 млн грн збільшено видатки на централізовану закупівлю медичного обладнання.

100 млн грн передбачено для виплат медичним працівникам у зв’язку з переїздом на нове місце роботи та перекваліфікацію.

Також під час розгляду цього проєкту виступила Ольга Стефанишина, член Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування. Вона звернула увагу на те, що з року в рік у державному бюджету є великий дефіцит коштів, які виділяються на сферу охорони здоров’я. Приблизно 100 млрд грн. Незважаючи на збільшення видатків у 2022 р. їх все одно недостатньо для покриття всіх потреб галузі.

Вона нагадала, що згідно із законодавством на ПМГ має виділятися не менше 5% від валового внутрішнього продукту. Однак у проєкті закладено менше 3%. За словами політика, вона подавала поправки до проєкту бюджету, аби передбачити в ньому 268 млрд грн на фінансування тільки ПМГ. Проте наразі проєктом передбачено лише 157 млрд грн. У зв’язку із цим вона утрималася від голосування за проєкт бюджету.

Наше видання проаналізує видатки на сферу охорони здоров’я, які передбачені в прийнятому документі, після його оприлюднення.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті