«Жива» настанова ВООЗ з лікування пацієнтів з COVID-19: доповнення про плазму реконвалесцентів

08 Грудня 2021 12:07 Поділитися

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оновила «Ліки та COVID-19: жива настанова» (Therapeutics and COVID-19: living guideline). Опублікована 7 грудня у 7-й за рахунком редакції, вона замінює більш ранні версії. У настанову вперше включено рекомендації щодо застосування плазми осіб, що одужують, засновані на об’єднаних даних 16 рандомізованих контрольованих досліджень (РКД) за участю 16 236 пацієнтів. Попереднє оновлення стосувалося казиривімабу та імдевімабу (нейтралізуючі моноклональні антитіла) (Therapeutics and COVID-19).

Рекомендації зроблено на підставі «живого» (тобто доповнюваного) систематичного огляду та мережевого метааналізу (living systematic reviews with network meta-analyses — LNMA). Робоча група з настанови (Guideline Development Group — GDG) зазвичай оцінює ліки, коли ВООЗ розцінює наявні докази як достатні для винесення судження. Цей посібник та його попередні версії доступні на вебсайті ВООЗ, BMJ та проєкту MAGICapp. Крім виданих ВООЗ, там представлені документи, розроблені Національним інститутом здоров’я та якості медичної допомоги Великобританії (National Institute for Health and Clinical Excellence — NICE), Австралійською національною робочою групою з клінічних доказів COVID-19 (Australian National COVID-19 Clinical Evidence) та іншими організаціями.

Рекомендації щодо використання препаратів для запобігання (а не лікування) COVID-19 публікуються окремо на вебсайті ВООЗ (WHO, 2021) та BMJ (Lamontagne F., 2021) на основі LNMA (Bartoszko J.J., 2021).

Резюме. Нові рекомендації

GDG рекомендує (strong recommendation) не використовувати плазму реконвалесцентів у пацієнтів з нетяжким захворюванням та у осіб з тяжким та критичним захворюванням учасників РКД.

GDG визнала відсутність явної користі для таких критичних наслідків, як смерть та штучна вентиляція легень у пацієнтів з нетяжкими, тяжкими та критичними захворюваннями, а також зі значними потребами в ресурсах з погляду витрат та часу. Таким чином, рекомендація проти використання відображає точку зору GDG, відповідно до якої введення цих ліків, особливо пацієнтам з нетяжким захворюванням, з низьким вихідним ризиком смерті та іншими важливими клінічними особливостями, не виправдано. Як зазначає GDG, хоча плазма осіб, що одужують, не має використовуватися в будь-яких підгрупах за ступенем тяжкості як частина рутинної допомоги, у пацієнтів з тяжким та критичним захворюванням зберігається достатня невизначеність, щоб продовжувати РКД.

Попередні рекомендації

Пацієнтам з тяжким та критичним COVID-19:

  • настійна (strong) рекомендація щодо застосування системних кортикостероїдів;
  • рекомендація щодо застосування блокаторів рецепторів інтерлейкіну-6 (тоцилізумаб або сарилумаб);
  • умовна рекомендація щодо застосування казиривімабу та імдевімабу для осіб із серонегативним статусом.

Пацієнтам з легким COVID-19:

  • умовна (conditional) рекомендація щодо застосування казиривімабу та імдевімабу у осіб з високим ризиком тяжкого захворювання.

Пацієнтам з легким COVID-19:

  • умовна рекомендація проти системних кортикостероїдів.

Незалежно від тяжкості захворювання на COVID-19 не рекомендується:

  • умовна рекомендація проти ремдесивіру;
  • настійна рекомендація проти гідроксихлорохіну;
  • настійна рекомендація проти лопінавіру/ритонавіру;
  • рекомендація проти івермектину, за винятком клінічних випробувань.

На рисунку показано хронологію роботи над аналізом доказів щодо інших препаратів у порядку складання «живих» настанов ВООЗ (Therapeutics and COVID-19).

Рисунок
 Хронологія роботи GDG над аналізом доказів щодо низки препаратів для складання «живих» посібників ВООЗ
Хронологія роботи GDG над аналізом доказів щодо низки препаратів для складання «живих» посібників ВООЗ

З появи достатніх для винесення судження доказів до публікації настанови зазвичай минає 8–10 тиж. Зокрема, огляд PF-07321332 від Pfizer Inc. та флувоксаміну тільки почався і закінчиться орієнтовно у середині лютого.

Список використаної літератури

1. Bartoszko J.J., Siemieniuk R.A.C., Kum E. et al. (2021) Prophylaxis against covid-19: living systematic review and network meta-analysis. BMJ, 373, n949.
2. Lamontagne F., Agoritsas T., Siemieniuk R. et al. (2021) A living WHO guideline on drugs to prevent covid-19. BMJ, 372: n526
3. WHO Living guideline: Drugs to prevent COVID-19 (2021) Geneva: World Health Organization (WHO-2019-nCoVprophylaxes-2021.1; http://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-prophylaxes-2021-1).
4. Therapeutics and COVID-19 (2021) Geneva: World Health Organization (http://www.who.int/teams/health-care-readiness-clinical-unit/covid-19/therapeutics).
За матеріалами www.who.int; app.magicapp.org
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті