Ефективність препаратів для контролю маси тіла за даними метааналізів

16 Грудня 2021 11:02 Поділитися

У нещодавно опублікованих систематичних оглядах та мережевих метааналізах оцінено ефективність фармакотерапії при ожирінні. При цьому взято до уваги препарати, представлені в різні роки на ринку США, але деякі з них, наприклад, лорказерин вже відкликані.

Так, за даними мережевого метааналізу у людей, які приймали фентермін 15,0 мг + топірамат 92,0 мг, фентермін 7,5 мг + топірамат 46,0 мг, прамлінтид, налтрексон + бупропіон 32 та ліраглутид, спостерігалися значні середні ефекти, із середнім стандартизованим відхиленням (standardised mean differences — SMD) -9,1; -7,4; -6,5; -5,9; -5,35 відповідно (Salari N. et al., 2021).

У дорослих з надмірною масою тіла та ожирінням фентермін-топірамат та агоністи глюкагоноподібного пептиду-1 (Glucagon-like peptide — GLP-1) виявилися найкращими ліками для зменшення маси тіла; серед агоністів рецепторів GLP-1 семаглутид може бути найефективнішим (Shi Q. et al., 2021). У червні 2021 р. препарат Wegovy (семаглутид) (для ін’єкцій по 2,4 мг один раз на тиждень) був схвалений у США для постійного контролю маси тіла у дорослих з ожирінням або індексом маси тіла  ≥30 кг/м2 або ≥27 кг/м2, якщо у людини відзначають принаймні один пов’язаний з масою тіла стан.

Оскільки велика кількість препаратів, що увійшли до огляду, ніколи не були схвалені в багатьох європейських країнах, включаючи Україну, їх короткий опис (за Salari N., et al., 2021) може представляти певний інтерес. Препарати, призначені для контролю маси тіла, діють або на мозок, або на травний тракт. Так, у регулюванні прийому їжі беруть участь системи нейротрансмітерів. Рецептори серотоніну 5-HT2C, зокрема, регулюють відчуття насичення. Вплив на α1-, β2- та β3-адренорецептори призводить до зниження апетиту, а стимуляція α2-рецепторів, навпаки, підвищує його, а блокатори β-адренорецепторів можуть спричиняти збільшення маси тіла. Інші препарати діють на периферії: глюкагоноподібний пептид-1, що вивільняється з L-клітин кишечнику, діє на підшлункову залозу та мозок, зменшуючи споживання їжі. Амілін секретується підшлунковою залозою та може зменшити споживання їжі.

Фентермін — один з найстаріших симпатоміметичних препаратів, не викликає сильного відчуття ейфорії, і саме з цієї причини дозволений у деяких країнах як лікарський засіб для терапії ожиріння. Комбінація фентерміну і топірамату (Qsymia) викликає більшу втрату маси тіла, ніж кожен з них окремо.

Орлістат, представлений у тому числі генеричними препаратами, — інгібітор ліпази підшлункової залози, що знижує перетравлення жиру в кишечнику. Лорказерин (Belviq) є селективним агоністом рецептора серотоніну (5-гідрокситриптаміну  — 5HT) — 2C, і діє при ожирінні за рахунок зниження апетиту та підвищення відчуття насичення. Відкликаний на прохання Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug AdministrationFDA) у 2020 р. через підвищений ризик онкопатології за результатами клінічних досліджень. У ЄС у 2013 р. відкликано заявку на отримання дозволу на маркетинг.

Ліраглутид (Victoza) є цукрознижувальним препаратом, що використовується для лікування пацієнтів з цукровим діабетом ІІ типу, ожиріння та постійного контролю маси тіла. Налтрексон/бупропіон (Contrave) поєднує антагоніст опіоїдних рецепторів (налтрексон) з інгібітором зворотного захоплення дофаміну та норадреналіну (бупропіон) у таблетці з пролонгованим вивільненням; у США схвалено у 2014 р.

Прамлінтид (Symlin) — це ін’єкційний препарат, що знижує рівень глюкози в крові, використовується для лікування пацієнтів з цукровим діабетом І та ІІ типу за неможливості досягти глікемічного контролю, незважаючи на оптимізацію інсулінотерапії. Прамлінтид — аналог людського аміліну, який використовується в США з 2005 р.

Менше їсти і більше рухатися — ось основи тривалого контролю маси тіла. Фармакотерапію зазвичай призначають, якщо індекс маси тіла становить 30 або вище, або якщо він становить не менше 27, і у людей є захворювання, яке може бути пов’язане з масою тіла, наприклад цукровий діабет ІІ типу або артеріальна гіпертензія. У поєднанні зі змінами способу життя, включаючи здорове харчування та підвищену фізичну активність, лікарські засоби сприяють зменшенню та збереженню маси тіла. Ключовий посил для пацієнтів з ожирінням полягає в тому, що коли споживання калорій є меншим за показник, необхідний для щоденної діяльності, швидкість втрати маси тіла передбачувана (Salari N. et al., 2021). Чоловіки зазвичай худнуть трохи швидше, ніж жінки того ж зросту і маси тіла за умови дотримання однакової дієти, оскільки у чоловіків більшими є безжирова маса тіла і, отже, витрати енергії.

Список використаної літератури

Salari N., Jafari S., Darvishi N. et al. (2021) The best drug supplement for obesity treatment: a systematic review and network meta-analysis. Diabetol Metab Syndr 13, 110 . https://doi.org/10.1186/s13098-021-00733-5.

Shi Q., Wang Y., Hao Q. et al. (2021) Pharmacotherapy for adults with overweight and obesity: a systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials. Lancet. Dec 8: S0140-6736(21)01640-8. doi: 10.1016/S0140-6736(21)01640-8. Epub ahead of print. PMID: 34895470.

За матеріалами dmsjournal.biomedcentral.com; thelancet.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті