У Польщі створять фонд для компенсації важких наслідків щеплень проти COVID-19

15 Грудня 2021 3:13 Поділитися

У Польщі продовжуються парламентські слухання щодо законопроекту, яким передбачено створення компенсаційного фонду (Funduszu Kompensacyjnym) для виплати допомоги у зв’язку з необхідністю стаціонарного лікування у зв’язку з вакцинацією проти COVID-19. Він передбачає максимальну суму компенсації у разі побічної реакції на вакцину у розмірі від 3000 (20 тис. грн) до 100 000 злотих (654 тис. грн). У документі, який Сенат (верхня палата парламенту) обговорює 15 грудня, йдеться про створення Компенсаційного фонду, що дозволить вакцинованим, госпіталізованим через побічні реакції на вакцини, звертатися за допомогою «без необхідності вдаватися до тривалої судової процедури». Парламентський законопроект, внесений до Сейму 2 грудня, мало чим відрізняється від ініційованого урядом та адресованого парламенту рівно чотири місяці тому – 2 серпня, за яким Сейм припинив роботу, оскільки він передбачав у тому числі штраф за «ковидну брехню» – надання невірних відомостей під час збору епідеміологічного анамнезу та невнесення відповідних даних до баз. До парламентського проєкту опозиція внесла до проекту 23 поправки, і всі вони були відхилені під час першого читання 8 грудня.

Зрештою компенсаційна допомога охоплюватиме вакцинацію, що проводиться в плановому порядку в рамках обов’язкових профілактичних щеплень та вакцинацій для дітей та підлітків віком до 19 років. Необов’язкові вакцинації у разі епідемії, організовані та фінансовані державою, також покриватимуться з Компенсаційного фонду. Заявку на отримання допомоги можна подавати, якщо реакція виникла внаслідок вакцинації проти COVID-19 після 26 грудня 2020 року та після будь-якої іншої обов’язкової / екстреної вакцинації після 1 січня 2023 року.

Щоб подати заявку, необхідно заплатити порівняно невелике мито у розмірі 200 злотих (1309 грн.), яке у разі призначення компенсації буде повернено заявнику. У ході засідання парламентського комітету з охорони здоров’я цю суму неодноразово називали завищеною (мито, що покриває судовий розгляд у справі про розлучення, становить 600 злотих). Під час першого слухання депутати не ухвалили поправку із зменшенням мита.

Компенсаційна допомога буде звільнена від оподаткування. Кошти для Компенсаційного фонду, за винятком початкового періоду, коли це буде субсидія з державного бюджету у розмірі 10 млн злотих, після 1 січня 2023 року надходитимуть від підприємств, що займаються виробництвом вакцин, в еквіваленті 1,5% вартості поставлених вакцин, подібно прийнятої США практиці.

Законопроект охоплює побічні реакції, перелічені в характеристиках лікарського препарату, які вимагали госпіталізації терміном не менше 14 днів (ще обговорюють), або розвиток анафілактичного шоку (що вимагає спостереження у відділенні невідкладної допомоги, відділення невідкладної допомоги або госпіталізації). Отже, запропонована сума компенсації становитиме:

  • 3000 злотих у разі спостереження у відділенні невідкладної допомоги лікарні або у відділенні невідкладної допомоги у зв’язку з анафілактичним шоком;
  • 10 000 злотих у разі госпіталізації через анафілактичний шок тривалістю менше 14 днів;
  • від 10000 до 20000 злотих при госпіталізації тривалістю від 14 до 30 днів;
  • від 21 000 до 35 000 злотих за госпіталізацію тривалістю від 31 до 50 днів;
  • від 36 000 до 50 000 злотих госпіталізації тривалістю від 51 до 70 днів;
  • від 51 000 злотих до 65 000 злотих госпіталізації тривалістю від 71 до 90 днів;
  • від 66000 злотих до 89000 злотих госпіталізації тривалістю від 91 до 120 днів.

Компенсаційна допомога додатково збільшується у разі:

  • операції під загальним наркозом – на 15 000 злотих;
  • інші операції або методи лікування або діагностики, що становлять підвищений ризик, – на 5000 злотих;
  • госпіталізація у відділення інтенсивної терапії або інтенсивної терапії тривалістю не менше 7 днів – на 10 000 злотих;
  • госпіталізація у відділення інтенсивної терапії або інтенсивної терапії тривалістю понад 30 днів – на 20 000 злотих.

Компенсаційна допомога також покриває відшкодування витрат на подальше лікування або реабілітацію після завершення спостереження або госпіталізації у сумі, що не перевищує 10 000 злотих.

Згідно з даними, що згадувалися на засіданні парламентського комітету, з початку кампанії вакцинації проти Covid-19 до 30 листопада 2021 року було 454 важкі побічні реакції на 41,67 мільйона введених доз, тобто приблизно 11 на 1 мільйон. Якщо припустити, що всі поляки отримають по дві дози, 835 людей буде госпіталізовано з тяжкою реакцією. Зараз така кількість людей помирає через Covid-19 за два дні.

Як зазначила депутат Сейму Марселіна Завіша (Marcelina Zawisza), яка представляє коаліцію Lewica Razem, ухвалення законопроекту в такому вигляді може підірвати довіру суспільства. Посилаючись на дані Народного інституту гігієни (Narodowy Instytut Zdrowia), вона також озвучила частоту важких реакцій як 11 випадків на 1 млн. доз. «На практиці це закінчиться лише 100 або 200 постраждалими з тяжким перебігом поствакцинального періоду».

У законопроекті не йдеться про виплату сімейної компенсації у разі смерті після вакцинації. Законодавці вважали, що у цих дуже рідкісних випадках важко обійтися без судового розгляду. Продовжують також обговорювати продовження терміну, протягом якого можна подавати заявку, 3 до 5 років від дати вакцинації. Закон про компенсаційний фонд має бути прийнятий Сенатом після закінчення засідання.

За матеріалами www.sejm.gov.pl; www.termedia.pl; pulsmedycyny.pl; www.rp.pl; www.prawo.pl

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті